To so festivali, kjer se poleg zabave še kaj novega naučimo, ustvarjamo in osebnostno razvijamo
To so festivali, kjer se poleg zabave še kaj novega naučimo, ustvarjamo in osebnostno razvijamo

To so festivali, kjer se poleg zabave še kaj novega naučimo, ustvarjamo in osebnostno razvijamo

Kaj bi bilo poletje brez festivalov? Težko si predstavljamo najlepši čas v letu brez dobre glasbene podlage, zabavne druščine in spontanih trenutkov, ki nam bodo za vedno ostali v spominu. Vse lepo in prav, toda klasični glasbeni festivali so pogosto samo to – veliko žuriranja in bolj malo produktivnosti. Če bi to poletje radi uživali na malce bolj konstruktiven način, se poleg še kaj novega naučili, ustvarjali, poslovno ali osebnostno rastli, potem predlagamo, da se udeležite enega (ali več) od spodnjih kreativnih festivalov.

SoundGarden: 27. – 29. junij, Velenje

Prvi v vrsti kreativnih festivalov je SoundGarden, ki se odvija na idilični lokaciji Velenjskega jezera že čez nekaj dni. Gre za ustvarjalni festival v sproščujočem vzdušju pod krošnjami dreves s preko 30 delavnic in več kot 10 prebojnih pogovorov in predavanj. Čez 100 sodelujočih bo poskrbelo za osebno in poslovno rast. Gre za butični dogodek, ki daje nešteto priložnosti za mreženje, odkrivanje novih razsežnosti in hkrati poskrbi za igro, sprostitev in razvedrilo. V večernih urah je tudi bogat glasbeni program, tako da je paket celovit. Več o festivalu smo že pisali tukaj.
soundgarden.si

Sajeta Festival: 3. – 7. julij, Tolmin

Na idilični lokacije sotočja Soče in Tolminke se bo tudi letos odvijal umetniški in glasbeni festival Sajeta. Letos obeležuje 25 obletnico, namenjen pa je radovednim dušam, ki iščejo doživetje v čudoviti naravi z izvrstno glasbeno ponudbo in ustvarjalnostjo. Zavezani so raznolikosti in netipični festivalski izkušnji v harmoniji urbanih vibracij in podeželskega okolja. Program tvori pisano paleto glasbenih zvrsti, kot so krautrock, elektronika, jazz, rock, etnični in tradicionalni zvoki, klasika… Poleg glasbe se lahko udeležimo delavnic obdelovanja lesa, kiparstva, zvočnih delavnic in predavanj, otroške delavnice vključujejo žongliranje, likovne delavnice in filmsko šolo za mlade. V spremljevalnem programu je še potujoči kino ter različni performansi.
www.sajeta.org

Floating Castle: 8. – 21. julij, Snežnik

Na 17 vizualno spremenjenih odrih v okolici gradu Snežnik se bo tudi letos zvrstilo skoraj 300 dogodkov. Pričakujemo lahko pester izbor folk-fusion, eksperimentalne, jazzovske, elektronske in avtorske glasbe ter cirkuških predstav, performansov, improviziranega gledališča, gledaliških predstav in delavnic za odrasle. Od jutra do večera bo organiziran program za otroke in družine, poln raznolikih ustvarjalnih delavnic. Festival Floating Castle v zadnjih letih privablja vedno več obiskovalcev in izvajalcev, saj je prostorska umeščenost odrov v naravno okolje posebno doživetje. Koncerti se odvijajo ob izviru sladke vode, v gozdnem amfiteatru, pod krošnjami hrasta, na gasilskem avtomobilu, pred srednjeveškim grajskim obzidjem, na plavajočem odru in povsod vmes. Labirint odrov s številnimi vizualnimi in performativnimi presenečenji ustvarja občutek vstopa na ogromen vseobsegajoč oder in vabi občinstvo, da postane del predstave
floatingcastle.si

Dnevi poezije in vina: 19. – 24. avgust, Ptuj

Dnevi poezije in vina so največji mednarodni pesniški festival, ki v očarljivem starem mestnem jedru Ptuja združuje najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta ter ponudbo najboljših slovenskih vin. Vsi festivalski dogodki potekajo v slovenskem in angleškem jeziku, zato so si Dnevi poezije in vina z leti pridobili zvesto domače in tuje občinstvo. Ob velikih večernih pesniških branjih in koncertih, prijetnih zasebnih branjih, okroglih mizah in otroškem programu festival vsako leto prinaša številne novosti in drobna presenečenja iz sveta glasbene, gledališke, filmske, fotografske in drugih umetnosti.
www.stihoteka.com

Mladi levi: 22. – 31. avgust, Ljubljana

Mednarodni festival Mladi Levi že od leta 1998 vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske umetnike z vsega sveta. Nosi oznako zahtevnega umetniškega profila, postavljenega v areni sodobnega naprednega gledališča in je ponosen na svoj sloves odkrivanja mladih talentov. Festival odlikuje značilno vzdušje, ki ga zaznamujejo kreativnost in živahen duh, radovedno občinstvo in družabnost. Multidisciplinarni dogodek Mladi Levi je prostor srečevanj in presenečenj, ki se nenehno odpira tujim umetnikom in gostom, ki uživajo v umetnosti in drug pred drugim širijo sodobne umetniške ali družbene teme. Je kraj izmenjave, pa tudi zibelka novih idej, prijateljstev in sodelovanj, ki v procesu rasti pogosto presegajo lokalne koncepte ali meje.
www.bunker.si

Naloži več
Zapri