Nadrealistične noči v Barceloni: Muzej Salvadorja Dalíja praznuje 50. obletnico. To je lahko popoln izgovor za obisk!
Nadrealistične noči v Barceloni: Muzej Salvadorja Dalíja praznuje 50. obletnico. To je lahko popoln izgovor za obisk!

Nadrealistične noči v Barceloni: Muzej Salvadorja Dalíja praznuje 50. obletnico. To je lahko popoln izgovor za obisk!

Opojni mediteranski vonj, prizori čarobnega sveta in zapeljiv duh umetnosti. Sliši se kot sinopsis slabe romantične komedije B-filma. Vendar pa ni. To je le opis doživetja, ki ga lahko doživite to poletje. Cilj je: Barcelona, ​​točna lokacija pa: Muzej Salvadorja Dalíja. Priložnost: praznovanje. Fundacija Gala-Salvador Dalí in Bitò Produccions sta letos organizirala poseben večer! Program ob 50-letnici odprtja muzeja. Od 1. do 25. avgusta bodo vrata znamenitega gradu v Figuerasu ostala odprta tudi po sončnem zahodu, saj je čas za nadrealistične noči.

 

Čarobna Barcelona in (še bolj čarobni) muzej Salvadorja Dalíja

Muzej Salvadorja Dalíja tako ponuja obiskovalcem edinstveno priložnost, da odkrijejo Dalíjev svet z drugačnega ali morda – pravega zornega kota. V soju zvezd in ambientu poletne sredozemske noči se obisk muzejskih prostorov spremeni v edinstveno avanturo, ki vas popelje skozi Dalíjev življenjski opus od leta 1904 do 1989. V tem čarobnem okolju umetniška dela dobijo novo dimenzijo in predstavijo Dalíjev najljubši svet sanj in domišljije.

Eden najpomembnejših delov te nočne pustolovščine je obisk znamenite geodetske kupole, simbola Figueresa in utelešenja Dalíjevega genija. Ta kiparska ilustracija je univerzalni simbol povezave med notranjim in zunanjim svetom. Kupola je bila Dalíjeva arhitekturna rešitev za ohranitev gledališča, ki je bilo poškodovano med državljansko vojno in zdaj služi kot opazovalna ploščad za obiskovalce.

V muzeju Salvadorja Dalíja so meje med (vsakdanjim) življenjem in sanjami zabrisane. Med nočnim obiskom bodo imeli obiskovalci enkratno priložnost, da se prepustijo Dalíjevim sanjskim manifestacijam in vizijam, ob sprehodu skozi galerije, polne slik, kipov, instalacij, hologramov, fotografij.

Kaj se bo še dogajalo?

Cikel umetniških performansov Sincronies združuje 12 avtorjev različnih strok, razdeljenih v tri bloke, po enega za vsak avgustovski teden. Vse predstave bodo potekale med 22. uro in polnočjo, v različnih prostorih Dalíjevega gledališča oziroma muzeja, kar bo ustvarilo čarobno in nepozabno vzdušje za vse obiskovalce.

Glasbeni nastop bo na sporedu 5., 6. in 7. avgusta, ko bo kvartet Leos izvajal skladbe JS Bacha. Ta del programa prinaša klasično glasbo v nenavadnem okolju, z zvoki, ki bodo še dodatno poudarili Dalíjevo vzdušje. Igralci in igralke Mercè Pons, Santi Ricart, Albert Prat in Daniela Brown bodo 12., 13., 14. avgusta recitirali besedila Federica Garcie Lorce in Josepa Pla. Knjige so bile izbrane posebej za to priložnost, da bi priklicale Dalíjev svet in zgodovino muzeja. 19., 20., 21. avgusta se bodo člani Hotela Col·lectiu Escènic pod vodstvom Lorene Nogal predstavili s sodobno plesno koreografijo, ki skozi gib in svetlobo raziskuje Dalíjevo estetiko.

Če smo res potrebovali razlog, da bi se Barcelona spet znašla na našem seznamu poletnih destinacij, tega zdaj ni več.

Foto: Instagram (@museudali)

Naloži več
Zapri