Raziskovanje najboljših slovenskih oblikovalcev keramike: Spoj tradicije in sodobne umetnosti
Raziskovanje najboljših slovenskih oblikovalcev keramike: Spoj tradicije in sodobne umetnosti

Raziskovanje najboljših slovenskih oblikovalcev keramike: Spoj tradicije in sodobne umetnosti

Bogata slovenska obrtniška tradicija se je razvila v cvetočo sodobno sceno oblikovanja keramike, kjer nova generacija umetnikov združuje tradicionalne tehnike s sodobno estetiko. Od občutljive, ročno oblikovane keramike do drznih umetniških del, slovenski keramičarji s svojimi edinstvenimi stvaritvami postajajo prepoznavni tako doma kot v tujini.

V članku raziskujemo 5 oblikovalcev keramike v Sloveniji, ki krojijo prihodnost te zvrsti umetnosti. Ti nadarjeni posamezniki ne le redefinirajo oblikovanje keramike, temveč se s svojim inovativnim delom poklanjajo slovenski kulturni dediščini.

1. Hana Karim

Ustvarjalnost se praktično pretaka po njenih žilah, saj prihaja iz umetniške družine. Prav nič presenetljivo ni zato, da je iz obrtniške dejavnosti uspela ustvariti prave poetične umetnine. Hana Karim je ena od najprepoznavnejših imen oblikovanja keramike pri nas, ki z organskimi oblikami in čutno barvno shemo navdihuje ljubitelje sodobnega dekorja.

Njeno delo zaznamuje ročno oblikovana posoda, ki jo pogosto najdemo tudi v najbolj finih slovenskih restavracijah. Organske, nepopolno oblike v katerih opazimo poteze rok in prstov ustvarjajo bolj tople, človeške kose keramike. Njeni krožniki, kot pravi sama, zagotovo niso za vsakogar; so namreč na obratnem polu minimalističnih bež interierjev in pogrinjkov, ki jih pogosto videvamo kot izraz lepote in šik okusov.
www.hana-karim.com

2. Tri lukne

V svetu, kjer vse stremi k popolnosti, so ročno narejeni izdelki z vsemi svojimi napakami in nepravilnostmi pravi balzam za dušo, še posebej če imajo prek svojih materialov moč povezovanja z naravo. Takšni so keramični izdelki znamke Tri lukne, ki jih s svojimi spretnimi rokami ustvarja Ana Haberman. Gre za krožnike in posodo, ki vsako mizo spremenijo v obred abstraktne umetnosti ter dekorativne predmete, ki z organskimi oblikami v prostor vnašajo svežino in umirjenost.

Keramika Tri lukne je namenjena posameznikom, ki si znajo vzeti čas zase in uživati ​​v preprostosti trenutka. Vsak kos je unikaten in ročno izdelan s tehniko ščipanja. Keramični material daje kosom trdnost in občutek prizemljenosti, medtem ko tanke posode namigujejo na občutljivost. Keramične kolekcije posode, nakita in gumbov vas skušajo ukrasti iz vsakdanjika in vas le za trenutek popeljati v naravo – v njene igrive oblike in barve.
www.trilukne.si

3. Lončarstvo Lončič

Če ste se s svojo babico pogosto vihteli po kuhinji, potem ste se zagotovo srečali s čudovitimi lončarskimi izdelki, v katerih ste pekli potico ali buhtlje, shranili mleko ali jedli žgance z zabelo. Te krasne tradicionalne posode, na katere nas vežejo nostalgični spomini, pa so na žalost skoraj že stvar preteklosti. Vid Polončič s svojim delom in lončarstvom Lončič, ki se uri in izpopolnjuje pri enem redkih tradicionalnih lončarjev pri nas, Štefanu Zeleku, nadaljuje to tradicijo in jo prenaša v moderen čas. In ne samo to, to znanje širi tudi naprej, preko lončarskih delavnic, tečajev in oddihov v naravi.

Lončarstvo Lončič je sinonim za keramične izdelke po navdihu tradicije in izdelkov, ki jih poznamo iz kuhinj naših babic. Vid Polončič s svojim delom nadaljuje živo kulturno dediščino Slovenije. Gre za pomembno poslanstvo, ki so ga priznali tudi pri Unescu, saj ta veja obrti počasi izumira kljub priljubljenosti izdelave keramike.
loncic.si

4. Juha

Bojana Ristevski je Juha studio ustanovila leta 2017, potem ko se je iz Beograda preselila v Ljubljano. Juha oboje, intimen delovni prostor in majhna galerija. Tu izdeluje omejene naklade lončene in porcelanaste posode, skulptur in risb. Včasih natančno premišljene, včasih spontane, a vedno domiselne, Juhine sklede, skodelice ali krožniki nezmotljivo izražajo osebnost in slog avtorice. Njen ustvarjalni izraz se neprestano razvija in raste, še posebej pa uživa v sodelovanju z arhitekti, ilustratorji, malimi in velikimi studii in ateljeji, za katere je keramika polje kreativnega raziskovanja.

V ponudbi tako najdemo skodelice iz porcelana, ki so poslikane z ilustracijami različnih avtorjev, espresso šalice, kozarce za aperitivo, sklede, čajnike in krožnike ter tudi nakit iz porcelana.
juhastudio.com

5. Čaj za 2

Za Barbaro Gogala je bilo prvo srečanje z glino naključno, a hkrati neizbežno. Ustvarjanje keramike ji predstavlja vir učenja, raziskovanja in umirjanja. Na presečišču med kulturo, zdravjem in dobrim počutjem je vodila projekt BalanCed, ki je pokazal trdno povezavo med ustvarjanjem z glino in boljšim počutjem ter krepitvijo moči za soočanje z vsakdanjimi obveznostmi. Na novi karierni poti in v sodelovanju s Studiem Gaia Forms zgodbo projekta nadaljuje še naprej in uči to starodavno veščino. ž

Njena dela vsebujejo prepoznavne kolekcije keramike, zasnovane tako za vsakodnevno uporabo kot za posebne priložnosti. Kosi so izdelani s strastjo do raziskovanja oblik in barv, še posebej rada pa Barbara eksperimentira z različnimi glazurami.
cajza2.si

Naloži več
Zapri