Ljubljanska umetniška scena: Galerije in pop-up razstave, ki jih ne smete zamuditi
Ljubljanska umetniška scena: Galerije in pop-up razstave, ki jih ne smete zamuditi

Ljubljanska umetniška scena: Galerije in pop-up razstave, ki jih ne smete zamuditi

Ljubljanska umetniška scena je morda najbolj znana po svojih uveljavljenih galerijah, a pod površjem se skriva živahna nastajajoča umetniška skupnost, ki kar prekipeva od ustvarjalnosti. Od pop-up razstav do najsodobnejših galerij, tukaj je pet razstav in dogodkov, ki si jih morate ogledati ta hip in ujamejo utrip ljubljanskega undergrounda in sodobne umetniške scene.

1. Svetlobna gverila: Transformacije v galeriji Vžigalica

Ta razstava je do 1. septembra 2024 del 18. festivala Svetlobna gverila, dogodka, ki slavi umetniško raziskovanje svetlobe. Letošnja tema, Transformacije, razmišlja o spremembah, ki se dogajajo v našem okolju in osebnem življenju. Razstava vas popelje na potovanje skozi instalacije, ki spodbujajo razmišljanje in združujejo umetnost s tehnologijo​.
Več na mgml.si.

2. Različnosti v Mestni galeriji Ljubljana

Različnosti, razstava, ki se bo odprla 19. septembra 2024, bo predstavljala dela različnih sodobnih slovenskih kiparjev. Razstava združuje raznoliko paleto umetniških poetik in materialov ter ponuja fascinanten vpogled v razvijajočo se pokrajino slovenskega kiparstva. Popolna je za umetniške navdušence, ki želijo raziskati lokalno sodobno sceno.
Več na mgml.si.

3. Razstava Saše Deva v Plečnikovi hiši

Razstava, ki je na ogled do 6. oktobra 2024, predstavlja modernistične arhitekturne prispevke Plečnikovega učenca Saše Deva. Razstava ponuja redek vpogled v razvoj slovenske arhitekture skozi Devove inovativne zasnove, ki na edinstvene načine premostijo preteklost in sedanjost.
Več na mgml.si.

4. Banksy Pop-Up razstava

Banksyjev pop-up na Čopovi ulici je ena največkrat omenjenih razstav v Ljubljani. Na ogled je še do 6. oktobra 2024. Kuriral jo je David Rjazancev iz galerije Deva Puri in je predstavil več kot 100 del Banksyja in umetnikov, ki so ga navdihnili. Uspeh te razstave nakazuje naraščajočo priljubljenost mednarodnih umetniških dogodkov v Ljubljani, kmalu pa pričakujemo še več.
Več na banksy.si.

5. Izziv: Včeraj jutrišnjega dne v Mestnem muzeju Ljubljana

Inovativna razstava, odprta do februarja 2025, predstavlja zaključne naloge dijakov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Tema Izziv: Včeraj jutrišnjega dne je dijake navdihnila, da so ponovno zamislili preteklost in njeno pomembnost v sodobnem oblikovanju, kar je privedlo do vizualno spodbudne in napredne razstave.
Več na mgml.si.

Te razstave in dogodki ponazarjajo vse večji sloves Ljubljane kot središča sodobne in avantgardne umetnosti, zaradi česar je to destinacija, ki jo morajo obiskati ljubitelji umetnosti, ki iščejo sveže, drzne izraze. Ne glede na to, ali vas privlačijo svetlobne instalacije, kiparstvo ali modernistična arhitektura, ljubljanska umetniška scena ponuja nekaj edinstvenega za vsakega obiskovalca.

Foto: Instagram (@galerija.vzigalica)

Naloži več
Zapri