Slovenski ustvarjalki sta ustvarili interaktiven kos pohištva, ki deluje kot umetniška instalacija
Slovenski ustvarjalki sta ustvarili interaktiven kos pohištva, ki deluje kot umetniška instalacija

Slovenski ustvarjalki sta ustvarili interaktiven kos pohištva, ki deluje kot umetniška instalacija

Slovenski ustvarjalki sta združili grafično oblikovanje z oblikovanjem pohištva ter preko edinstvenega raziskovanja materialov in tehnik ustvarili multifunkcionalen kos pohištva. Barbara Borko je grafična oblikovalka, podjetnica in ljubiteljica umetnosti in oblikovanja, ki je ob srečanju s Saro Kresal, diplomantko notranjega oblikovanja iz Studia Kresal, prišla na idejo o enkratnem sodelovanju. Rezultat tega združevanja disciplin je lesena kocka z odsevnimi površinami, ki komunicirajo s svetlobo in ustvarjajo zanimive odseve.

designneeds reflektivni kubus

Edinstveno sodelovanje oblikovalskih disciplin

Povezovanje različnih oblikovalskih disciplin ne le izboljšuje kreativni proces, temveč tudi širi paleto možnih končnih rezultatov, kar omogoča bogatejše izkušnje tako ustvarjalcem kot občinstvu. Z združitvijo grafičnega oblikovanja z oblikovanjem pohištva sta tako ustvarjalki prišli do novih materialov in tehnik. Medtem ko se grafični oblikovalci pogosto osredotočajo na vizualno estetiko in digitalne vmesnike, se oblikovalci pohištva ukvarjajo s fizičnimi materiali in njihovo interakcijo s svetlobo in prostorom. Tako ju je skupna ljubezen do eksperimentiranja pripeljala do projekta, ki združuje edinstveno tehniko brušenega stekla in vektorske grafike.

Igra svetlobe in funkcije

Glavni del tega sodelovanja je lesena kocka z odsevnimi površinami, ki komunicirajo s svetlobo in ustvarjajo zanimive odseve. Vsako ogledalo je skrbno nameščeno, da se lahko grafika brezhibno združuje po ploskvah kocke, kar prinaša dinamično vizualno izkušnjo. Ko se okolica spreminja, kocka ostaja prizemljena, simbolizirajoč harmonijo nasprotij: industrijo in naravo, stabilnost in spremembo. Vsaka stran kocke ponuja edinstveno perspektivo in skozi odseve vsakič pripoveduje drugo zgodbo.

Z združitvijo teh dveh področij oblikovanja projekt pridobiva celosten pristop, ki upošteva tako vizualne kot taktilne elemente končnega izdelka. Interdisciplinarni pristop spodbuja kreativnost, vsaka disciplina prinaša edinstven nabor orodij in idej, ki lahko – ko so združene – učinkoviteje naslavljajo kompleksne oblikovalske izzive.

designneeds reflektivni kubus

Umetniško pohištvo

Lesen kubus z odsevajočimi površinami ne deluje le kot kos pohištva, temveč tudi kot interaktivna umetniška instalacija, ki se spreminja glede na osvetlitev in okolje. Z vzpostavljanjem povezav med različnimi področji oblikovanja lahko odklenemo nove ustvarjalne potenciale in raziskujemo nova obzorja, ki preoblikujejo meje tradicionalnih praks.

Na prvi pogled se zdi, da je steklen kubus preprostega videza, vendar pa njegova izdelava zahteva izjemno natančnost. Vsaka linija in vsak milimeter sta ključna za to, da se vzorec na reflektivni površini brezhibno zlije v celoto. Ta na videz enostaven vzorec s tankimi linijami odraža tudi kompleksnost narave in nas samih, prav tako nas opominja, da kljub vsemu tehnološkemu napredku in znanstvenim dosežkom, s katerimi smo obdani danes, še vedno ne razumemo dobro temeljnih elementov – narave in naše lastne biti.

designneeds reflektivni kubus

Kubus z reflektivnimi površinami in elementi narave nas spodbuja k premisleku o lastni identiteti in smislu našega obstoja.

Reflektivna površina nas sooča s samimi seboj in nas opominja na pomembnost samorefleksije. Pogosto se izogibamo iskrenemu pogledu v lastne oči in priznanju lastne resničnosti. Ko je element postavljen v prostor, na primer v dom, nam omogoča, da občasno ujamemo svoj odsev, se za trenutek ustavimo, zavemo trenutka ter se osredotočimo na svojo prisotnost v prostoru, kar nas spomni, da smo “tukaj in zdaj”.

 

designneeds reflektivni kubus

O ustvarjalkama

Barbara Borko je grafična oblikovalka, podjetnica in ljubiteljica umetnosti in oblikovanja, ki rada potuje, se zmeraj uči, raziskuje, eksperimentira ter obiskuje razstave. Od 2013 kot freelancerka sodeluje z manjšimi in večjimi internacionalnimi podjetji na področju tiskovin, grafike in celostnih podob. Sodelovala je s kraljevo družino Liechtenstein, Samsung Avstrija, NGI, Berkeley Institute for Data Science (BIDS), dr.Heinekamp, Edition Hotels.

Sara Kresal je diplomirala iz notranjega pohištva, z desetletnimi bogatimi izkušnjami na področju oblikovanja in prodaje. Svojo kariero je zgradila na podlagi inovativnosti, estetike in funkcionalnosti. Sodelovala je z več priznanimi arhitekturnimi biroji in oblikovalskimi studii po vsej Sloveniji ter uspešno uveljavila blagovno znamko steklenega pohištva Studio Kresal. Njeni izdelki so bili priznani v slovenski oblikovalski skupnosti (Top Idea Award 2022, Vacanze Table) kot tudi mednarodno (finalist Isola Design Awards 2022, Vacanze Table). Poleg vodi tudi družinsko podjetje Steklarstvo Kresal.

designneeds reflektivni kubus

Več o projektu lahko izveste na spletni strani designneeds.co ter Instagram profilu @designneeds.

Foto: Designneeds

Naloži več
Zapri