Kdo so sodobni ustvarjalci, kolektivi in prostori, ki krojijo domačo umetniško sceno
Kdo so sodobni ustvarjalci, kolektivi in prostori, ki krojijo domačo umetniško sceno

Kdo so sodobni ustvarjalci, kolektivi in prostori, ki krojijo domačo umetniško sceno

Slovenska umetniška scena že dolgo uspeva na mešanici bogate kulturne tradicije in napredno mislečega modernizma. V letu 2024 nov val ustvarjalcev premika meje narodne umetniške identitete. Od intimnih refleksij osebne dediščine do globalnih pripovedi ti sodobni umetniki ne le ohranjajo edinstveno slovensko umetniško zapuščino, ampak jo tudi preoblikujejo za prihodnje generacije.

Z dinamičnim razponom medijev – od slikarstva in kiparstva do digitalne umetnosti in instalacij – ti umetniki na vznemirljive načine širijo meje. Osredotočamo se na slovenske vzhajajoče zvezde umetnosti in ustvarjalne prostore, kjer cvetijo inovacije.

Slovenski ustvarjalci, ki jih trenutno spremljamo

Anja Jerčič Jakob, slikarka

Slog: Ekspresivne, abstraktne forme, ki prepletajo osebno identiteto, naravo in slovensko folkloro. Njeno delo odmeva s surovo čustveno energijo, ki se poglablja v dušo njenih subjektov in krajin. S kompleksnimi teksturami, živahnimi barvnimi paletami in tekočimi oblikami njene slike obujajo osebni in kolektivni spomin.

Zadnje delo: Zadnja razstava Jerčič Jakobove Korenine in odmevi v Moderni galeriji Ljubljana (MG+MSUM) posega globoko v tematiko dediščine in tradicije. S prepletanjem sodobnih tehnik z referencami na slovensko ljudsko umetnost raziskuje ravnovesje med preteklostjo in sedanjostjo.

Spremljamo: Njen izrazit pristop k vključevanju tradicionalnih slovenskih motivov v sodobno abstraktno umetnost daje slikarki edinstven glas v umetniškem svetu. Njena premišljena in drzna uporaba barve jo v kombinaciji s čustveno globino uvršča med najobetavnejše slovenske slikarke današnjega časa.
www.anjajercic.si

Tadej Pogačar, umetnik

Slog: Konceptualni in družbeno angažiran Tadej Pogačar si je prislužil ugled z uporabo kiparstva kot medija za razmislek o družbenih normah in oblastnih strukturah. Njegovo delo pogosto vključuje multimedijske elemente, ki združujejo vsakdanje materiale z ostrimi konceptualnimi temami.

Nedavno delo: Pogačar v svoji instalaciji Struktura oblasti v Mestni galeriji Ljubljana predstavlja močan komentar o nadzoru, politiki in družbenem nadzoru. Razstava spreminja običajne predmete v simbole moči in upora ter sproža kritična razmišljanja o vlogi gledalca v družbi.

Spremljamo: Pogačarjeva sposobnost spreminjanja kompleksnih družbenih in političnih vprašanj v prepričljive umetniške pripovedi ga naredi bistveno osebnost v slovenskem svetu sodobne umetnosti. Njegove skulpture vabijo k pogovoru in izzivajo dojemanje ter pustijo trajen vpliv na tiste, ki se ukvarjajo z njegovim delom.

tadej pogačar umetnik
tadej pogačar umetnik

Maja Smrekar, digitalna umetnica

Slog: Maja Smrekar, poznana po svojem eksperimentalnem pristopu, je pionirka biopolitike, digitalne umetnosti ter presečišča znanosti in umetnosti. Njeni projekti pogosto raziskujejo odnos med ljudmi, živalmi in stroji ter premikajo meje etičnih vprašanj o tehnologiji in biologiji.

Nedavno delo: Njena najnovejša interaktivna instalacija, Post-Human Landscapes v galeriji Kapelica, raziskuje umetno inteligenco in bioumetnost skozi poglobljena digitalna okolja. Z vključevanjem interaktivnih elementov obiskovalce izzove k razmisleku o vlogi tehnologije pri oblikovanju človeške identitete.

Spremljamo: V ospredju digitalne in novomedijske umetnosti so njena drzna raziskovanja umetne inteligence, biotehnologije in človeške interakcije, ki jo uvrščajo med najbolj vrhunske evropske umetnike. Njeno delo še naprej pridobiva mednarodno priznanje, kar jo označuje kot pomembno osebnost, ki ji bo sledila leta 2024.
www.majasmrekar.org

Umetniški kolektivi in ​​kreativni prostori

Riso Paradiso Collective

Riso Paradiso, ki ustvarja grafike in zine, pritegne pozornost s svojo predanostjo družbeno ozaveščeni umetnosti. S sedežem v Ljubljani se osredotočajo na drzna, radikalna in pogosto provokativna tiskana dela. V sodelovanju z mlajšimi umetniki in ustvarjalci zinov kolektiv uporablja tradicionalne tiskane medije za reševanje sodobnih vprašanj, kot so podnebne spremembe, spol in socialna pravičnost.
risoparadiso.family

Zavod DUM

Inovativni umetniški kolektiv Zavod DUM deluje kot platforma za sodelovanje, eksperimentiranje in meddisciplinarno delo. Njihovi projekti segajo od multimedijskih instalacij do uprizoritvene umetnosti, pri čemer pogosto pritegnejo javnost na nekonvencionalne načine. Zavod DUM si prizadeva podirati meje med umetnikom in občinstvom, kar ima za posledico nekaj najbolj privlačnih in nepredvidljivih umetnin, ki nastajajo v Sloveniji.
dum-club.si

Inovativni ustvarjalni prostori

Lokarjeva galerija

Lokarjeva galerija, skrita v Ajdovščini, je hitro pridobila sloves zagovornika avantgardnih razstav. Ta galerija, specializirana za nove medije, eksperimentalno kiparstvo in inovativne skupinske razstave, je v ospredju sodobne slovenske umetnosti. Tukajšnje razstave pogosto premikajo meje oblike in vsebine, zaradi česar je destinacija za vsakogar, ki želi biti priča prelomni umetnosti.
lokarjevagalerija.si

MoTA – Muzej tranzitorne umetnosti

MoTA na novo opredeljuje način doživljanja umetnosti. Muzej tranzitorne umetnosti v Ljubljani, ki se osredotoča na efemerna, specifična in minljiva dela, je središče digitalne umetnosti, konceptualnih instalacij in eksperimentalnih zvočnih krajin. Razstave MoTA se ukvarjajo s temami začasnosti, sprememb in minljivosti ter privabljajo občinstvo, ki želi izkusiti umetnost onkraj tradicionalnih zidov galerij.
motamuseum.com

Slovenska sodobna umetniška scena je uspešna, poganja jo nova generacija umetnikov, ki se ne bojijo izzivati ​​konvencij in eksperimentirati z novimi idejami. Bodisi s slikarstvom, kiparstvom, digitalno umetnostjo ali interdisciplinarnim sodelovanjem te vzhajajoče zvezde premikajo meje ustvarjalnosti, hkrati pa se poklanjajo bogati slovenski umetniški dediščini.

Ko se pomikamo naprej v leto 2024, je jasno, da bodo ti umetniki – in prostori, ki jih podpirajo – še naprej igrali ključno vlogo pri oblikovanju ne le slovenskega umetniškega sveta, temveč mednarodne ustvarjalne pokrajine. Z ukvarjanjem z deli teh umetnikov prispevamo k rasti dinamične, inovativne in kritično pomembne umetniške skupnosti, ki je pripravljena razburiti daleč preko svojih meja.

Naloži več
Zapri