Ste se kdaj vprašali, kako nastanejo priljubljeni parfumi CHANEL? Zahvaljujoč poljem, kjer raste pet dragocenih sestavin, ki se uporabljajo v parfumeriji CHANEL: jasmin, majska vrtnica, bleda perunika, tuberoza in geranija! Rodovitna prst v regiji že zadnjih tristo let zagotavlja idealne pogoje za gojenje visokokakovostnega cvetja in dišavnic.
Obiskali smo mestece Grasse, kjer smo preživeli dva čudovita dneva in raziskovali svet dišav CHANEL. Uživali smo v slastnem kosilu na poljih jasmina in tuberoze, nato pa še v družbi Olivierja Polgea, hišnega parfumerja CHANEL. Obiskali smo tovarno in prisostvovali procesu tehtanja ter imeli priložnost izvedeti več o drugih korakih procesa ustvarjanja parfuma. Od nabranega cveta, rezanja stebel in listov, trganja korenike do njihove ekstrakcije ali destilacije.
Dišeče mesto Grasse
Rože, gojene v Grasseu, so hitro postale izbrana surovina najboljših parfumerjev. Tu se je začela pisati tudi zgodovina vonja št. 5, ko je leta 1921 Ernest Beaux za svojo kompozicijo izbral lokalni jasmin. CHANEL tako že celo stoletje svoje rože pridobiva iz Grassea, od leta 1987 pa aktivno prispeva k trajnostnemu gojenju jasmina in vrtnic. CHANEL ima zdaj pet izjemnih pridelkov, rezerviranih izključno za svojo dišavo, med katerimi so tudi bela perunika, geranija in tuberoza.
Redka dediščina
Leta 1987 je CHANEL na pobudo svojega parfumerja Jacquesa Polgea podpisal edinstveno partnerstvo z največjimi proizvajalci cvetja v regiji, družino Mul. Tako se je rodila lepa zgodba o zaupanju in povezovanju, stkala so se prijateljstva, ki tej redki dediščini zagotavljajo trajno prihodnost. Jacquesa je po 37 letih dela nasledil sin Olivier Polge, ki je ustvaril številne prepoznavne dišave, kot sta CHANEL N°5 in CHANEL CHANCE.
Joseph Mul je legendarno dediščino podedoval od svojega pradedka in nadaljuje zapuščino petih generacij. Njegova družina si prizadeva ohraniti stoletja stare nasade izjemnih rož in to partnerstvo je zagotovilo popoln nadzor nad procesom od cveta do dišave ter kakovost in količino cvetov, potrebnih za dišave CHANEL.
Grasse – zibelka parfumerije CHANEL
30 hektarjev polj, namenjenih rožam, ki se uporabljajo za parfume, je negovanih z neprekosljivo natančnostjo in skrbnostjo. Družina Mul v tesnem sodelovanju z modno hišo CHANEL nenehno izboljšuje svoje tehnike trajnostnega gojenja, tako da je vsaka roža v najboljšem stanju, brez tveganja izčrpavanja tal. Med setvami izvajajo poglobljeno analizo polj, da bi razumeli njihov jezik in spoznali njihove skrivnosti.
Jasmine
1. korak – nabiranje
Od avgusta do oktobra nabiralci zgodaj zjutraj, preden sonce doseže najvišjo točko na nebu, polagajo jasminove cvetove v pletene košare. Ker je jasmin izjemno krhka roža, so za nabiranje potrebni spretni prsti.
2. korak – tehtanje
Košare jasmina, pokrite z mokro krpo, odnesejo v obrat, kjer jih morajo stehtati najkasneje v treh urah po nabiranju.
3. korak – ekstrakcija
Cvetovi se v kovinskih zabojih pošljejo na predelovalno ploščad, kjer se nato pri visokih temperaturah namakajo v topilu, ki med ekstrakcijo absorbira vso njihovo dišavo.
4. korak – vosek
Ko topilo izhlapi, cvetovi sprostijo vso svojo dišečo moč v zelo aromatičnem vosku.
5. korak – apsolut
Po navodilih parfumerja CHANEL se alkohol loči od dišave, da pridobijo absolut, izjemno koncentrirano tekočino, ki se uporablja v formulah parfumov CHANEL N°5.
Fun facts
- 1 kg jasmina predstavlja 8000 cvetov, vsak nabiralec pa v eni uri nabere 350 g cvetov.
- 90 % jasmina v Grasseu pridelajo na posestvu družine Mul.
- Iz 350 kg jasmina nastane 1 kg voska, kar daje 550 g absoluta jasmina.
“Jasmin iz Grassea je edinstven, izžareva nežno in čutno sonce”. Olivier Polge
Tuberoza
1. korak – Odstranjevanje delcev
Novembra in decembra čebulice vzamejo iz zemlje in jih shranijo za zimo, da jih zaščitijo pred mrazom. Pred tem odstranijo zemljo in jih razdelijo na manjše dele. dajo v kalilnico, da jih prihranijo za sajenje, večje čebulice pa shranijo v kleti, da ne skalijo. Čebulice se nato posušijo in tvorijo več zaščitnih ovojev.
2. korak – sajenje
V aprilu se cikel znova začne in čebulice vrnejo v tla. Sadijo jih v vrste po šest, cvetijo pa od avgusta do novembra.
3. korak – nabiranje
Od avgusta do novembra zgodaj zjutraj, preden vzide sonce, nabiralci obirajo nežne, šele vzcvetele cvetove, in jih previdno dajejo v vreče.
4. korak – tehtanje
Pridelek se nato odpelje neposredno v predelovalnico, kjer se cvetovi takoj stehtajo.
5. korak – Ekstrakcija
Cvetni listi se vlijejo v ekstraktorje, kjer jih predelajo z inovativnim postopkom, prilagojenim krhki naravi cvetov tuberoze iz Grassea, da sprostijo svojo sladko dišavo v vsej svoji čistosti.
Fun facts
- Gojenju tuberoze je namenjenih 1,5 ha polj
- Na enem hektarju je 110 tisoč čebulic.
- Iz ene vrste tuberoze dobimo 20 cvetov.
What does the flower evoke in you?
What do you feel when you touch the flower?
When you smell it?
What does its scent inspire in you?
What feelings does it evoke?
Foto: CHANEL, Privatna arhiva