Sezona najbolj čudovite rože je v polnem teku – iz dišečega nežnega bezga nastajajo sokovi, čaji in celo alkoholne pijače, torte in domači sladoledi, za večino receptov pa se uporablja domač sirup. Včasih so to delale babice in mame, zdaj pa je čas, da to posvojimo vsi. Recept je zelo preprost, potrebovali boste le nekaj sestavin, je pa nadvse okusen in ga lahko hranite v hladilniku do dva meseca! Ko je bezgov sirup pripravljen, ga lahko uporabite za sok, za gin tonik ali druge fine sladke kreacije!
Sestavine za bezgov sirup
- 15 bezgovih cvetov
- 1 liter vode
- 1 kg sladkorja
- 2 limoni
- 20 g citronske kisline
Postopek:
- Dodajte rezine limone in bezgove cvetove v velik lonec ali velik kozarec s pokrovom, ki je velik vsaj 2 litra.
- V ločenem loncu dodamo sladkor, vodo in citronsko kislino ter pustimo, da zavre (pazimo, da se ves sladkor raztopi).
- Limone in bezgove cvetove počasi prelijemo s sladkornim sirupom in dobro premešamo, da se povežejo.
- Zmes pustimo na sobni temperaturi in pokrijemo s pokrovom (naj bo hermetično zaprt, po potrebi uporabimo plastično folijo).
- Mešanico pustite stati 48 ur in vsak dan večkrat premešajte.
- Po 48 urah mešanico precedite skozi cedilo in gazo, da odstranite vse nečistoče. Ostane vam prozoren sirup, ki je rahlo rumene barve.
- Ta sirup dodajte v lonec in zavrite. Zmanjšajte ogenj, da zmes rahlo vre približno 10 minut.
- Vroči sirup dodajte v pripravljene kozarce za konzerviranje ali steklenice ali shranite v nepredušni posodi v hladilniku do 2 meseca.