Bombardino – mini zimski koktajl, popoln za dneve na zasneženih strminah
Bombardino – mini zimski koktajl, popoln za dneve na zasneženih strminah

Bombardino – mini zimski koktajl, popoln
za dneve na zasneženih strminah

Dobesedno “bomba” v italijanščini je Bombardino – nagrada za smučarje po razburljivem dnevu na pobočjih italijanskih Alp. Ta mini zimski koktajl izvira iz severne Lombardije, danes pa je priljubljen po vsem svetu. Po legendi je Bombardina ustvaril mladenič iz pristaniškega mesta Genova, ki se je odločil zapustiti morje in živeti v italijanskih Alpah.

Potem ko je leta preživel kot častnik v Alpini (najstarejši aktivni gorski pehoti na svetu), je odprl smučarsko kočo v Lombardiji. Nekega dne so štirje smučarji bežali pred snežnim metežem in ga prosili za nekaj toplega, da bi jih ogreli. Fant je hitro premešal mleko, viski in zabaglione (jajčno kremo) ter sestavine skoraj zavrel. Eden od smučarjev je poskusil pijačo in zavpil: È una bomba! (To je bomba). Sčasoma so mleko zamenjali s stepeno smetano, viski pa z žganjem – recept je bil izpopolnjen v kremast jajčni liker, prelit s stepeno smetano in včasih s cimetom.

Bombardino boste danes zagotovo našli v ponudbi lokalov na italijanskih smučiščih in je pravzaprav najbolj naravno okolje, kjer ga lahko uživate. Njegova toplina in sladkost vam bosta v nekaj sekundah narisali nasmeh na obraz in vas ogreli. Če trenutno niste na smučišču, a ste si zaželeli Bombardina, si ga lahko v nekaj korakih naredite sami doma. Tukaj je kratek in preprost recept:

Sestavine:

1 merica žganja
2 merici jajčnega likerja
stepeno smetano za vrh

Postopek:
Jajčni liker segrejemo, a pazimo, da ne zavre. V kozarec nalijemo topel jajčni liker. Dodamo žganje in dobro premešamo. Na vrh dodamo stepeno smetano.

Foto: Instagram (@nikola_uhlirova)

Naloži več
Zapri