Družinska butična pekarna v Parizu je ena najbolj znanih na svetu – kaj je njena skrivnost?
V pričakovanju olimpijskih iger lahko rečemo, da je ekipa Journala pokrila skoraj vse destinacije, ki jih morate obiskati ob naslednjem potovanju v Pariz. Za vas smo pripravili popoln vodnik po najbolj priljubljeni športni prireditvi, za ljubitelje umetnosti smo izbrali brezplačen muzej, ki ga morate obiskati, in odkrili nekaj najbolj očarljivih hotelov. Lahko rečemo, da smo vas v celoti pripravili na ogled mesta luči. Poleg klasičnih destinacij, ki jih vedno obiščemo, na seznam obveznih ogledov dodajamo tudi priljubljeno družinsko pekarno. Poilâne je stara pariška pekarna, posvečena izdelavi pristnega rokodelskega kruha in drugih okusnih izdelkov iz testa.
Umetnost in ustvarjanje v svetu testa
Notranjost pekarne Polâine je videti zelo estetsko in preprosto želite, da je nikoli ne zapustite. Nahaja se na petih lokacijah v Parizu. Naslovi so: 39 rue de Lévis, 49 boulevard de Grenelle, 8 Rue du Cherche-Midi, 83 rue de Crimee in 38 Rue Debelleyme. To pekarno najdete tudi v Londonu, na 46 Elizabeth St. Leta 1932 jo je ustanovil pek Pierre Poilâne. Zaradi svoje kakovosti se ji je uspelo obdržati visoko na lestvici najboljših pariških pekarn.
Nasledile so jo že tri generacije, v njihovem asortimanu pa najdemo različne izdelke iz testa. Najbolj priljubljeni so: kruh Miche Poilâne, maslen rogljiček in medenjaki. Zanimivo je, da lahko to pecivo naročite tudi na njihovi spletni strani. Piše, da je možna tudi mednarodna dostava, vendar za Slovenijo žal ni na voljo. Vsekakor je zanimiv koncept naročiti kruh iz Francije, ki lahko pride k vam na primer v Španijo.
Croissant in Paris: checked ✔
Ponujamo vam različne vrste kruha, piškotov in peciva, ki so narejena iz izbranih sestavin. Te sestavine spoštujejo okolje in ohranjajo raven okusa na zavidljivi ravni. Izdelki Poilâne poleg tega, da ostajajo zvesti tradiciji peke, izpolnjujejo zelo natančne specifikacije glede sestave. Izdelujejo jih tudi ročno, peki pa se vsaj devet mesecev šolajo pri izkušenem pekovskem mojstru, ki se trudi posredovati vse potrebno znanje za opravljanje svojega poklica. To vključuje učenje gibov, razumevanje procesa fermentacije in dela s testom, kuhanje na ognju, pa tudi uporabo vseh čutov kot najboljšega orodja za ustvarjanje.
Edinstven način izdelave testa
Vsi izdelki Poilâne so pripravljeni v pristni peči na drva. Pri izbiri lesa za uporabo obstaja poseben postopek, zato se večinoma izbere recikliran les ali ostanki trdega lesa. Zelo jasno je, da je velika pozornost namenjena podrobnostim, kar je tudi razlog, zakaj je na seznamu najboljših pekarn v Parizu.