Karamelizirana čebula, popečen kruh in topljeni sir: Imamo recept za fino francosko čebulno juho
To jesen se recepti za jedi z bučo pojavljajo vsepovsod, zato lahko rečemo, da trdno vlada gastronomski sceni. Bučna juha, bučna semena, bučni mafini ali bučna torta, vse je izjemno okusno. Če pa ste želeli pravi, konkreten in nasiten obrok na žlico, ne smemo pozabiti na večno klasiko, čebulno juho. Imamo zelo preprost recept za krepko juho, ki je lahko tudi glavna jed. Karamelizirana čebula, popečen kruh in topljeni sir so recept za pravo jesensko udobje.
Sestavine:
- 80 g masla
- 1,5 kg različnih vrst čebule (čebula, srebrenica, vijolična čebula)
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička sladkorja
- 2 vejici timijana
- 1,8 litra zelenjavne osnove
- olivno olje
Za postrežbo:
- 4 rezine kruha
- 200 g sira gruyere
Postopek:
- Čebulo narežemo in odstavimo.
- V veliki ponvi stopite maslo in dodajte malo olivnega olja, da se maslo ne zažge.
- Dodamo čebulo in jo pražimo približno 5 minut, dokler ne začne karamelizirati. Nato dodamo sol in sladkor ter premešamo čebulo, da se enakomerno zapeče.
- Dušite približno 50 minut oziroma dokler čebula ni mehka in zlato rjava. Če se na dnu začne žgati, lahko dodamo malo vode, da se dno razgladi in dušimo naprej.
- Po dušenju bo čebula močno zmanjšala svoj volumen in bo popolnoma karamelizirana. Dodamo timijan in zelenjavno osnovo, zavremo in kuhamo 20 minut.
- Solimo in popramo po želji.
- Medtem pripravimo popečene kruhke: narežemo rezine kruha in jih potresemo z naribanim sirom gruyere. Pečemo v pečici, dokler se sir ne stopi.
- Juho postrežemo tako, da na vrh dodamo rezino popečenega kruha.
Foto: Zara Home