Ni boljšega načina za začetek jutra kot z uživanjem okusne sladice. Cheesecake je priljubljena poslastica, ki jo sestavlja kremasta plast na osnovi sira, običajno postavljena na podlago iz mletih piškotov ali testa. Sladica je znana po svoji bogati, gladki teksturi in se lahko pripravi na različne načine, z dodatkom različnih okusov in prelivov.
Ta kombinacija je idealna za toplejše mesece, saj ponuja lahek, osvežujoč desert, ki osvaja s svojim nežnim okusom in aromo. Tokrat smo odkrili recept za cheesecake, ki vključuje limono in beljake, našli pa smo ga na Instagram profilu Erin Kyles. V nadaljevanju odkrijte, kaj vse potrebujete za pripravo te sladice.
Recept: Cheesecake z limono
Sestavine:
Podlaga
- 42 g neslanega masla (tri žlice)
- 60 g svetlo rjavega sladkorja
- 90 g večnamenske moke
Cheesecake
- 150 g granuliranega sladkorja
- ena čajna žlička gustina (koruznega škroba)
- lupinica 2 velikih limon
- 450 g kremnega sira na sobni temperaturi
- dve jajci
- 110 g sladke smetane
- 40 g svežega limonovega soka (tri žlice)
- ena čajna žlička vanilijeve paste
Limonin preliv
- dva rumenjaka
- 65 g granuliranega sladkorja
- 40 g limonovega soka (tri žlice)
- lupinica ene velike limone
- ščepec soli
- 28 g neslanega masla, narezanega na kocke
Krema iz beljakov
- trije beljaki
- 180 g granuliranega sladkorja
- ščepec soli
- ena čajna žlička vanilijevega sladkorja
Priprava:
Podlaga
Pečico segrejte na 175 °C. Dno in stranice izbranega pekača obložite s papirjem za peko. V majhni posodi stopite maslo. Dodajte svetlo rjavi sladkor in moko ter mešajte, dokler ne dobite grudastega testa. Testo pritisnite na dno in ob strani pekača ter pecite 10 minut. Medtem začnite pripravljati nadev za cheesecake.
Cheesecake
Dodajte sladkor in gustin v srednje veliko skledo za mešanje. Limonino lupinico položite v sladkor, nato pa limonino lupinico s prsti vtrite v sladkor. Dodamo kremni sir in mešanico stepamo, dokler ni kremni sir popolnoma gladek in brez grudic. V skledo dodamo dve jajci in zmes stepamo na nizki hitrosti. Dodajte smetano, limonin sok in vanilijevo pasto. Mešanico ponovno stepajte pri nizki hitrosti, dokler ni gladka. Cheesecake nadev prelijemo čez skorjo, nato s pekačem nekajkrat potolčemo po delovni površini, da odstranimo zrak iz testa.
Vsako večjo posodo napolnite z vročo vodo do tretjine. Robove in dno modela ovijemo s folijo, da preprečimo, da bi vanj vdrla voda. Pekač postavimo v večji pekač, nato pa celotno zmes postavimo v pečico. Pečemo 60-70 minut. Če torta na vrhu začne rjaveti, nežno položite kos folije na pekač za preostali čas peke. Ko je pecivo popolnoma pečeno, pečico ugasnemo in pustimo vrata eno uro rahlo priprta, v njej pa torto. Ko mine ena ura, torto pokrijemo in damo čez noč (vsaj osem ur) strjevati v hladilnik.
Limonin preliv
V manjšo kozico dodamo rumenjake, sladkor, limonin sok in lupinico ter sol. Zmes močno mešamo na zmernem ognju, dokler se ne zgosti in doseže temperaturo vsaj 76°C (približno tri minute). Odstavite lonec z ognja in mešanico precedite skozi fino cedilo, da odstranite pulpo. Takoj z metlico vmešamo na kocke narezano maslo, dokler se ne stopi in zmes postane popolnoma gladka. To limonino omako prenesite v nepredušno posodo in jo shranite v hladilniku, dokler ne boste pripravljeni sestaviti sirove torte.
Krema iz beljakov
Ko boste sirovo torto pripravljeni postreči, naredite kremo. Najprej obrišite posodo mešalnika z limoninim sokom – tako se boste znebili morebitne maščobe, ki se je nabrala prej. Dodajte jajčne beljake in sladkor v srednje veliko ponev, ki jo postavite na srednji ogenj. Zmes nenehno mešamo, dokler ne doseže vsaj 76 °C. Mešanico prenesite v skledo stoječega mešalnika, opremljenega z nastavkom za stepanje (lahko uporabite tudi ročni mešalnik, le trajalo bo dlje). Mešanico stepemo, nato dodamo vanilijo in sol. Zmes nadaljujte z mešanjem, nato pa cheesecake premažite z debelo plastjo prej narejenega limoninega preliva in nanj položite beljakovo kremo.
*Članek je prevzet iz Journal.rs
Foto: Instagram: @mj.pastella, @bestrecipesau, @freshbeanbakery, @sweet_uncle_uae