Čeprav verjamemo, da ste si po božiču privoščili veliko sladkega, je ta čokoladna predobra, da bi jo izpustili. Ta torta je navdihnjena s kombinacijo čokolade in pomaranče ter lepljive teksture karamele in zagotavlja idealno kombinacijo bogate čokolade in osvežujočih not citrusov. Druga prednost je, da je ta recept enostaven za pripravo. Potrebujete osnovne sestavine in samo eno posodo. Poleg tega je primeren tudi za vegane, saj ne vsebuje jajc ali mlečnih izdelkov, lahko pa ga enostavno prilagodite svojim potrebam. Recept za to lepljivo čokoladno torto smo našli na Instagram profilu @recipebyrosie, katere sladice izžarevajo kreativnost in preprostost.
Recept za sticky čokoladno torto
Sestavine:
Za skorjo
- 200 g moke s pecilnim praškom
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 50 g temno rjavega sladkorja
- 150 g sesekljanih datljev
- 200 ml rastlinskega jogurta
- lupino in sok ene pomaranče
Za omako
- 100 g rastlinskega masla
- 150 g rjavega sladkorja (kombinacija svetlega in temnega)
- 200 ml rastlinske smetane
- sok dveh velikih pomaranč
Priprava:
Skorja
Pečico prižgemo na 180°C in pripravimo pekač. V veliki skledi zmešamo moko, obe vrsti sladkorja in narezane datlje. Dodamo rastlinski jogurt, sok in pomarančno lupinico ter vse skupaj dobro premešamo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Vse skupaj preložimo na pekače in pečemo približno 25-30 minut. Z zobotrebcem preverimo ali je pečeno, če pride ven suho je gotovo.
Preliv
V posodi na zmernem ognju stopite rastlinsko maslo. Dodamo sladkor in neprestano mešamo, dokler se ne raztopi in zmes postane gladka. Dodamo rastlinsko smetano in pomarančni sok ter kuhamo še toliko časa, da se krema zgosti.
Ko je torta pripravljena, jo vzamemo iz pečice in premažemo s toplo kremo. Pustimo stati deset minut, da se torta navzame vseh okusov. Postrezite toplo s kepico vanilijevega sladoleda ali kepico stepene smetane.
* Tekst je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@recipebyrosie, @ben.tish, @lunaisabellaa)