

Čokolada – skrivno veselje, ki se skriva v predalu, na policah ali v torbici, pripravljeno, da ga vsak dan popravimo. Pred kratkim smo govorili o viralni dubajski čokoladi, a kaj, če vam povemo, da je možno narediti čokoladni mousse iz samo ene sestavine? Da, sliši se prelepo, da bi bilo res.
Ta recept je popolna uspešnica na družbenih omrežjih, njegova preprostost in rezultat pa sta razlog, da je postal priljubljen. Za ljubitelje minimalizma, gurmane in vse tiste, ki radi naredite vtis na goste, je to pravi način, da združite čisto čarobnost okusa in najlažjo pripravo na svetu. Idejo za ta recept smo našli na Instagram profilu @lilsipper, ki nas je navdihnila, da dokažemo, da je manj res lahko več – tudi ko gre za čokolado.
Recept za čokoladni mousse iz ene sestavine
Sestavine
- 200 g temne čokolade (po možnosti z visokim deležem kakava, 70% ali več)
- 160 ml vode
Ja, to je vse. Brez dodanega sladkorja, smetane ali eksotičnih sestavin – samo čokolada in voda. (Ali lahko vodo obravnavamo kot sestavino?)
Priprava
- Čokolado nasekljamo na majhne koščke in jo damo v posodo na srednji ogenj. Vodo segrevajte, dokler ni vroča, vendar ne pustite, da zavre. Čokolado prelijemo s toplo vodo in nežno mešamo, dokler se popolnoma ne stopi in zmes postane gladka.
- Zdaj prihaja ključni trenutek. Pripravljeno mešanico prenesite v veliko skledo, ki jo postavite nad skledo z ledom (ali hladno vodo).
- Zmes mešajte, dokler ne postane penasta in ima teksturo moussa. To lahko traja nekaj minut, zato bodite potrpežljivi. Ko mousse doseže želeno gostoto, ga preložimo v servirne kozarce ali sklede in vsaj za eno uro postavimo v hladilnik, da se strdi.
- Postrezite ga samostojno ali pa ga okrasite s svežim sadjem, kakavom v prahu ali ščepcem morske soli za dodaten okusni kontrast.