Cold Brew vs. Iced Coffee: Tukaj je razlika med dvema najbolj priljubljenima poletnima kavama
Prišel je čas v letu, ko naše standardno naročilo “veliko z vročo” ali “kavo z mlekom” za mesec ali dva zamenja ledena kava. V preteklosti je ledena kava poleg kave, mleka in ledu vključevala stepeno smetano, pogosto pa tudi čokoladne ali karamelne prelive – danes temu ni več tako. Čeprav se takšne kave ponekod še najdejo, se je, odkar je začel prevladovati svet specialty kave in čedalje več ljudi ceni kakovostno kavo, spremenil tudi koncept ledene kave. Danes boste v večini kavarn in kavarn naleteli na dve možnosti; cold brew in iced coffee, včasih pa celo sladico s kavo in sladoledom, affogato.
Največ pozornosti pritegneta iced coffee in cold brew različici ledeno kofeinske osvežitve. Če niste prepričani, katera je vaša najljubša “skodelica kave”, vam v nadaljevanju predstavljamo razlike med tema trendovskima kavama.
Cold Brew vs Iced Coffee
Še pred nekaj leti je malo ljudi slišalo za cold brew. Ta ledena kava je za razliko od klasične “ledene kave” pripravljena z uporabo kavnih zrn in hladne vode, sam postopek pa je dolgotrajen. Uporabimo grobo mleto kavo, ki jo nato prelijemo s hladno vodo (ali vodo sobne temperature) in pustimo stati 12 do 24 ur. Na ta način se voda počasi prepoji s kavo in iz nje izvabi najfinejše arome, ne pa tudi grenkobe. Dlje kot pustimo kavo vzhajati, močnejši bo hladni zvarek.
Glede na to, da se kava kuha v hladni vodi, je potrebna večja količina kave kot za iced coffee, zato ima skodelica hladnega zvarka več kofeina. A kljub temu dobimo pitno, lahko in osvežilno kavo rahlo sladkastih in intenzivnih arom. Čeprav je priprava dolgotrajnejši postopek, ko je vaš cold brew pripravljen, ga precedite in shranite v vrč in nato v hladilnik – tako boste imeli pripravljeno kavo na dosegu roke.
Iced coffee za razliko od cold brew pripravljamo tako kot klasično kavo z vročo vodo, nato pa ji dodamo led in mleko. Priprava je hitra in preprosta, kava je gostejša, aroma in grenkoba pa intenzivnejša kot pri cold brewu. Hladnemu zvarku dodamo led, seveda lahko tudi mleko, a najpogosteje ga uživamo brez mleka, z veliko ledu. Nasprotno, iced coffee najpogosteje uživamo z mlekom in sladkorjem.
Foto: Pexels