V Italiji obstaja rek: “La vita inizia dopo il caffè” ali “Življenje se začne po kavi.” Italijani so izjemno ponosni na svojo kavo, kot tudi na številne kulinarične tradicije. Pogosto jo pijejo stoje ob šanku, še posebej zjutraj. Kave z mlekom, kot so latte macchiato, espresso macchiato in cappuccino, se po 11. uri ne pijejo več. Če v Italiji naročite “caffè”, boste dobili espresso. In nikar po večerji ne naročite cappuccina ali latte macchiata, saj je po večerji prava izbira le espresso.
Ko ste v Italiji, ne zamudite priložnosti, da naročite affogato al caffè (espresso s kepico sladoleda) ali crema al caffè, kremasto hladno kavo, ki jo lahko jeste z žličko.
Crema al caffè je italijanska specialiteta, pripravljena iz kave in smetane, običajno v posebnih strojih, ki mešajo te sestavine. Rezultat je gosta, bogata in sladka kava, ki se pogosto postreže kot sladica. Običajno je okrašena s čokolado ali kakavom, postreže pa se v steklenih kozarcih, skodelicah za kavo ali sladolednih skodelicah.
Hitra priprava s samo tremi sestavinami
Če vam primanjkuje časa za pripravo sladice za nepričakovano večerjo ali kosilo, je ta sveža in okusna krema popolna rešitev. Da bi zadovoljili različne okuse in prehranske potrebe, lahko po istem receptu uporabite kavo brez kofeina ali smetano brez laktoze. Za še bolj oseben pridih lahko kremi dodate arome vanilije, karamele ali čokolade. Za dodatno razvajanje pa obložite notranjost kozarca z lešnikovo kremo ali dodajte malo smetane na vrh.
Crema al caffè se pripravi z moka kavo ali espressom, sladko smetano in sladkorjem. Uporabite lahko svojo najljubšo vrsto kave – klasično ali brez kofeina, da boste v kremi lahko uživali tudi po večerji. Da bi bila krema popolna, je ključno, da so vse sestavine zelo hladne, saj boste le tako dobili gosto in svilnato teksturo. Kremo stepajte z električnim mešalnikom nekaj minut, dokler ne postane puhasta. Če je ne porabite takoj, jo lahko shranite v hladilniku do dva dni, pokrito s prozorno folijo.
Za pripravo kave v kremi najprej pripravite 70 g kave v moka lončku. Kavo sladkajte in dobro premešajte, nato jo pustite, da se ohladi na sobno temperaturo, preden jo postavite v hladilnik za vsaj dve uri.
Medtem v zelo hladno posodo nalijte sladko smetano. Smetano začnite stepati z električnim mešalnikom. Ko postane rahlo kremasta, počasi dodajajte predhodno ohlajeno in sladkano kavo. Stepajte, dokler se zmes popolnoma ne poveže v gladko kremo. Nato posodo pokrijte s prozorno folijo in postavite v hladilnik za najmanj eno uro, preden kavno kremo postrežete. Pa dober tek!
Foto: Pexels in Instagram (@organicitalian)