Datlji so v trendu! Od smutijev do solat so datlji nova nepogrešljiva sestavina
Datlji so v trendu! Od smutijev do solat so datlji nova nepogrešljiva sestavina

Datlji so v trendu! Od smutijev do solat so
datlji nova nepogrešljiva sestavina

Datlji so v zadnjih nekaj letih postali pravi hit – od pečenih do tistih, ki so sestavina popolne karamele, recepti z njimi pa doživljajo novo ero priljubljenosti. To si povsem zaslužijo, saj jih mnogi povezujejo predvsem s sladicami (v katerih so res popolni), vendar so lahko skrivna sestavina številnih jedi. Zdi se nam, da so še nedavno ostajali precej neopaženi, a novi spletni trendi razkrivajo, kako vsestranski so! Od jutranjih smutijev, predjedi, solat do neustavljivih sladic.

Gre za eno tistih sestavin, ki je pravi hranilni zaklad z neskončnimi možnostmi uporabe.

Medjool datlji – kraljevski datlji

Čeprav imajo datlji v nekaterih delih sveta, kot sta Bližnji vzhod in Severna Afrika, status nepogrešljive sestavine, jih pri nas pogosto zanemarjamo ali uporabljamo le občasno kot posladek. A ta sočen plod skriva ogromen potencial! Najpogosteje jih najdemo v sušeni obliki, čeprav obstaja približno 200 vrst. Med njimi so Medjool datlji tisti, ki jih najpogosteje vidimo na trgovskih policah.

V arabskih državah jih uporabljajo za pripravo sladic, kot je maamoul – drobno pecivo, polnjeno s pasto iz datljev. V Severni Afriki pa jih dodajajo pikantnim jedem z mesom in začimbami.

• Medjool datlji so znani kot kraljevski datlji, saj so veliki, bogatega okusa in izjemno sočni.

 

Datlji so v trendu – od smutijev do solat! Tukaj so naši najljubši recepti

Sladke energetske bombe

Datlji predstavljajo popolno ravnovesje med bogato sladkostjo in hranilno vrednostjo. Vsebujejo naravne sladkorje, ki hitro povečajo raven energije, hkrati pa vlaknine, minerale in antioksidante, zaradi česar so idealna izbira.

Ena največjih prednosti datljev je, da lahko nadomestijo sladkor v skoraj vsakem receptu. Pasta iz datljev je postala priljubljena sestavina zdravih sladic – od energetskih kroglic z orehi in mandlji do čokoladnih kolačev brez moke. Dovolj je, da jih namočite v vodo, zmiksate in dobite gost, kremast sladilo, ki je popolno za kolače in smutije.

V slanih jedeh

V bližnjevzhodni in sredozemski kuhinji datlje pogosto dodajajo mesnim jedem, kot sta piščanec ali jagnjetina, kjer uravnotežijo začimbe, kot so kumina, koriander in čili.

V solatah prinašajo bogato, karamelno noto in se odlično podajo k feti, modremu siru, oreščkom in citrusnim prelivom. Poskusite jih narezane v solati z rukolo, orehi in kozjim sirom ali jih dodajte v tabbouleh.

Kako jih vključiti v vsakdanjo prehrano?

Kot hiter prigrizek – v kombinaciji z oreščki ali grškim jogurtom
V sladicah – kot nadomestek za sladkor ali polnjeni in preliti s temno čokolado
V zdravih napitkih – dodajte jih v smuti z banano in mandljevim mlekom
V slanih jedeh – narezani v solatah ali kot dodatek piščančjim jedem in kuskusu
Zanimivi grižljaji – kombinirajte jih s slanimi siri, kot sta modri sir ali kozji sir, ter jih napolnite z orehi, mandlji ali tahinijem

 

Naloži več
Zapri