

Sladko-slana sladica, ki je obnorela splet: Datlji z oljčnim oljem, soljo in grškim jogurtom
Obstajajo tisti recepti, ki vas presenetijo s svojo preprostostjo, a hkrati z bogastvom okusov. Prav takšen je ta posladek, ki združuje datlje, grški jogurt in oljčno olje v ravnovesje sladkega, slanega in kremastega. Morda se sliši nepričakovano, a ko boste poskusili prvi grižljaj, boste razumeli, zakaj imajo datlji z oljčnim oljem, soljo in grškim jogurtom vse, kar je potrebno, da postanejo vaša nova najljubša sladica. Datlji so že dolgo na seznamu priljubljenih živil, še posebej v letu 2025. Zdi se, kot da so kar naenkrat vsi “fitness” in “wellness” vplivneži sklenili, da so datlji njihov skupni favorit.
Še ena prednost tega posladka? Poleg tega, da je neverjetno okusen, je ta obrok tudi hranilno bogat. Poln je beljakovin, antioksidantov in elektrolitov, hkrati pa blagodejno vpliva na prebavo in naj bi celo zmanjšal vnetja v telesu. Recept, ki sledi, je povzet z Instagram profila @nicolinanunes in predstavlja preprost, a učinkovit način, kako si polepšate dan s sladico.
Datlji z oljčnim oljem, grškim jogurtom in soljo so nova najljubša sladica
Sestavine
• 200 g grškega jogurta (0 % maščobe) ali proteinskega jogurta
• dva datlja
• 1/2 žličke ekstra deviškega oljčnega olja
• ščepec grobe soli
Priprava
Ta recept je zelo preprost za pripravo. Ponev segrejte na srednje visoki temperaturi. Datlje prerežite na pol in odstranite koščico. Položite jih na ponev in pecite 1–2 minuti na vsaki strani, dokler se rahlo ne karamelizirajo. V posodo razporedite grški jogurt, nato dodajte tople, lepljive datlje. Prelijte z ekstra deviškim oljčnim oljem. Zaključite s ščepcem grobe soli in uživajte v popolni kombinaciji okusov.
Ta recept dokazuje, da so najpreprostejše kombinacije pogosto tudi najboljše. Kremast jogurt, karamelizirani datlji, bogato oljčno olje in nežen sloj grobe soli ustvarijo grižljaj, ki si ga boste želeli vedno znova ponoviti. Idealen je za zajtrk, lahko sladico ali popoldansko malico – brez zapletenih priprav in odvečnih sestavin. Če vam je ta recept všeč, vam bodo morda všeč tudi drugi recepti z datlji, o katerih je že bilo govora.
Članek je povzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram: @nicolinanunes, @barra.hki