Imate radi gorčico? Neverjetno enostavno jo je pripraviti – ponujamo vam najboljši recept
Ena najbolj znanih omak na svetu, gorčica, je narejena iz gorčičnih semen. Lahko je blaga ali pikantna, odvisno od moči gorčice, radi pa jo dodajamo mesnim jedem in sendvičem. Najbolj cenjena je dijonska gorčica, ki izvira iz Francije in je bolj ostrega okusa. Medtem ko je bila leta najbolj priljubljena rumena, blaga in gladka gorčica, je danes vse bolj priljubljena tista s celimi ali grobo mletimi semeni.
Čeprav v svoji izvirni obliki vsebuje veliko koristnih snovi, vitaminov, mineralov in antioksidantov, ga večina ljudi kupuje v trgovskih verigah, polnega aditivov in konzervansov. A ko se enkrat prepričate, kako enostavno je pripraviti svojo domačo gorčico, verjamemo, da je ne boste nikoli več kupili.
Recept za domačo gorčico
Sestavine:
- semena črne gorčice
- rumena gorčična semena
- čajna žlička soli
- pol skodelice šampanjca
- pol skodelice kisa (vinskega ali jabolčnega)
Postopek:
- V manjši kozarec s pokrovom dodajte črna in rumena gorčična semena, sol in šampanjec. Premešajte in pustite stati 10 minut, preden dodate kis. Mešajte, da se združi.
- Kozarec zaprite s pokrovom in pustite na sobni temperaturi 24 ur.
- Naslednji dan zmešajte mešanico gorčičnih semen, dokler se ne združi v pasto, pri čemer pustite nekaj gorčičnih semen celih ali le rahlo zdrobljenih. Gorčica se bo med sedenjem še zgostila.
- Gorčico lahko uporabite takoj, vendar bo okus boljši, če jo postavite v hladilnik in pustite stati nekaj dni. Uporabite tako kot vsako polnozrnato gorčico.
Lahko se poigrate tudi z dodajanjem medu, če imate radi gorčico s sladkimi notami, ki je idealna kot solatni preliv, pa tudi z majhnimi količinami popra in kurkume za dodatno pikantnost, barvo in okus.
Foto: Instagram