

Domače njoke lahko pripravimo iz različnih sestavin, kar jih naredi idealne za kulinarično eksperimentiranje. Če ste že preizkusili njoke s žajbljem in parmezanom ter iščete hitro in preprosto kosilo, priporočamo, da poskusite tudi recept z njoki iz rdeče pese. Recept zanje smo našli na TikTok profilu @giuliardii, kjer nas je najprej pritegnila njihova intenzivna barva. Poleg tega njihova priprava ne zahteva veliko časa ali truda, hkrati pa se odlično podajo k različnim omakam. V nadaljevanju razkrivamo vse sestavine in korake priprave, na katere morate biti pozorni. Zagotovo pa velja eno – tako pripravljene njoke ponujajo edinstveno gastronomsko izkušnjo, zaradi katere vam bo rdeča pesa morda postala ena najljubših sestavin v kuhinji.
@giuliardii These colorful stuffed gnocchi are a delicious twist on the classic, with a creamy ricotta filling and a delicate beet flavor. Ingredients: 125 g cooked beet (about 1) 150 g potatoes (about 1) 240 g flour (2 cups) Filling: 250 g ricotta cheese (1 cup) 10 g Parmesan (optional) - 2 tbsp lemon zest Salt and pepper Nutmeg Instructions: 1. Blend the cooked beets until smooth using a hand immersion blender. 2. In a large bowl with flour, add the blended beets. 3. Use a potato ricer to mash the boiled potatoes into the bowl and add salt, then mix until a soft dough forms. Knead the dough until smooth. 4. In a small bowl, mix ricotta with lemon zest, nutmeg, salt, and black pepper. 5. Lightly flour your work surface. Flatten out the dough with a rolling pin. Cut out small pieces of dough and place some ricotta filling in the center. Gently seal the edges and roll into a ball. Repeat until all dough is used. 6. Bring a large pot of salted water to a boil. Drop the gnocchi in batches and cook until they float to the surface, about 5 minutes. Remove with a slotted spoon and drain. 7. In a pan, melt butter over medium heat. Add fresh sage and thyme, letting them infuse for a minute. Toss in the cooked gnocchi and sauté for a minute to coat them in the sauce. Add parmesan. 8. Plate the gnocchi, sprinkle with grated Parmesan, and serve warm. 🏷️ #beet #quickrecipes #vegetarianrecipes #dinnerideas
♬ original sound - Giulia Ardizzone
Njoki iz rdeče pese
Sestavine
Za njoke:
- 125 g rdeče pese
- 150 g krompirja
- 240 g moke
Za nadev:
- 250 g rikote
- 10 g parmezana
- naribana limonina lupinica
- sol
- poper
- muškatni orešček
Priprava
Najprej skuhajte rdečo peso, nato jo s paličnim mešalnikom ali blenderjem pretvorite v gladek pire. V večji posodi združite rdečo peso, kuhani in pretlačeni krompir ter moko. Mešajte in gnetite, dokler ne dobite gladkega testa.
V ločeni skledi pripravite nadev. Rikoto združite s parmezanom, limonino lupinico, muškatnim oreščkom, soljo in poprom. Delovno površino posujte z malo moke in testo razvaljajte z valjarjem. Nato ga narežite na manjše kvadratke in v vsak kos dodajte malo nadeva. Previdno zaprite robove in oblikujte majhne kroglice, ki spominjajo na klasične njoke. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vsega testa.
V večji lonec nalijte vodo, dodajte sol in zavrite. Ko voda zavre, v njo previdno položite njoke. Kuhani so, ko priplavajo na površje, kar traja približno pet minut. Nato jih odcedite in pripravite za postrežbo.
Najboljši način, da jih postrežete, je v omaki iz masla, žajblja in timijana, po vzoru @giuliardii. Če pa imate raje kremaste omake, se njoke iz rdeče pese odlično podajo tudi k njim. Ne glede na izbiro pa jih na koncu vedno potresite še z malo parmezana.
Članek povzet s portala Journal.rs
Foto: TikTok (@giuliardii) / Instagram (@martineakersveen, @lucy_timm)