Druženje s prijatelji ob dobri hrani? To je pet lokacij, ki jih moraš obiskati v Sloveniji
Za najboljše predloge smo se obrnili na Mašo Butara, ki že od leta 2018 vodi kulinarično skupnost @sloveniafoodexperience, kjer najdete izvrstne lokacije za vse gurmane. Od vrhunskih fine-dining restavracij, prejemnic Michelinovih priznanj, restavracij, ki ponujajo mednarodne okuse … Pa vse do avtentičnih ponudnikov slovenske kulinarike in uličnih prigrizkov, tudi kakšna vinska klet se najde med priporočili.
Maša pove, da “za objavo in priporočilo nikakor ni pomembna samo dobra hrana, odlična mora biti celotna izkušnja, vzdušje v restavraciji, izstopati mora zgodba, jedi morajo biti tudi lepo predstavljene”.
- Maša, kako to, da si se odločila za grajenje takšne skupnosti?
Zgodba za odprtjem profila je kar zanimiva. Prijatelji in znanci so me vedno spraševali za nasvete, ko so želeli dobro jesti v kakšnem mestu ali pa so potrebovali idejo za kosilo v zadnjem hipu. Glede na to, da sem tudi poklicno veliko časa preživela na družbenih omrežjih in kot kreatorka vsebin, se mi je takrat zdela to odlična ideja. Odprtje Instagrama, kjer lahko vse svoje najljubše kulinarične točke delim javno in skozi objave predstavim tudi zgodbe, ki jih sicer mogoče ne bi našli sami. Na začetku sem na strani delila tudi izbrana priporočila sledilcev, če sem imela tudi sama dobro izkušnjo. V zadnjih letih pa se fokusiram na vsebine, ki jih ustvarim sama.
Poleg tega se mi je profil zdel odličen za turiste, ki pridejo v Slovenijo in si pri nas želijo predvsem gastronomskih doživetij. To je tudi glavni razlog za izbiro angleščine. Poleg slovenskih sledilcev stran spremlja tudi veliko tujcev. Izstopajo okoliške države (Italija, Hrvaška), pa tud Američani, ki z veseljem Slovenijo obiščejo prav zaradi naše gostoljubnosti in vrhunske kulinarične ponudbe.
- Kaj te najbolj prepriča pri kulinaričnih ponudnikih?
Brez dvoma avtentičnost in ti. “Hospitality” oz. gostoljubje. Najbolj si zapomnim tiste lokacije, kjer se dobro naješ, si v odlični družbi, počutiš se domače in se zaradi vsega tega tja tudi z veseljem vračaš. Primarno zaradi hrane, ampak obisk ostane v tako dobrem spominu, da je skoraj vseeno, kaj ti bodo postregli na mizo, saj veš, da bo izvrstno. Takšne lokacije si lahko privoščijo tudi kakšno napako, pa jim zaradi celotne izkušnje to brez težav oprostimo.
- Na tvoji strani najdemo kar nekaj okusnih predlogov. Pa vendar, katerih pet lokacij bi predlagala družbi prijateljev, ki si želi razširiti svoje kulinarične izkušnje in obiskati kakšno res avtentično restavracijo po tvojih merilih?
Izbrala sem tiste, ki so odlične za vikend kosilo in druženja v dvoje ali s prijatelji. Vodijo jih res srčne ekipe (večinoma kar družine), ki ponujajo odlično, lokalno hrano, ki se največkrat postavi kar na sredino mize. Povezujejo jih zelo dobri okusi, lokalne sestavine, pristna gostoljubnost in nasmejani obiskovalci, ki se radi vračajo. Niti nimajo “a la carte” ponudbe, na voljo je, kar se tisti dan pripravi. Da dodam še več razlogov za izlete in odkrivanje novih krajev, sem izbrala kar se da različne točke po Sloveniji in tokrat preskočila Ljubljano. Najljubše točke iz prestolnice si lahko sicer ogledate tukaj.
Če obožujete dobro hrano in navdihujoče kulinarične zgodbe, potem morate po Mašinem izboru obiskati te restavracije, ki jih najdete v nadaljevanju članka.
1. Domačija Novak (Sadinja vas pri Dvoru)
Kot pove že ime, se boste tu počutili kot doma. Najboljša lokacija za ljubitelje narave, naravnih vin in res veliko dobre hrane. Vse skupaj je pripravljeno iz domačih in lokalnih sestavin, zelišč, travniških cvetlic in veliko ljubezni. Pričakujte veliko dobrega, ampak brez menija, streže se, kar je tisti dan za kosilo ali večerjo. Druženje lahko podaljšate v večer s pokušino vin Borisove dobro založene kleti, vin iz vsega sveta, pospremljenih z marsikatero zgodbo slovenskih in zamejskih vinarjev. Na voljo so tudi prenočišča, ki jih naslednje jutro še nadgradi pravi domači zajtrk.
2. Gostilna Cajnarje (Cajnarje)
Kar težko je verjeti, da Jure in Katarina tu sama poskrbita za skoraj vse. Od obnove hiše do zasnove zgodbe (z malo strokovne pomoči Jakoba Pintarja iz ljubljanskega TaBara) in zdaj skrbi za goste in kuhinjo. V toplejših mesecih Cajnarje navdušijo s čudovitim vrtom, še bolj pa s hrano. Pisani krožniki, obloženi s salamami, siri, namazi, majhnimi grižljaji, jetrcami, vse iz lokalnih sestavin. V nadaljevanju pa krače, domač pražen krompir, ocvrt piščanec, jagenjček. Domače, pristno in kreativno, z dobro spremljavo izbranih sonaravnih vin, pa tudi dobre glasbe.
Gostilna Cajnarje, Cajnarje 2, 1380 Cerknica; instagram.com/gostilnacajnarje
3. Zeleni Gaj (Fokovci)
Prav do skrajne slovenske meje, v Prekmurje, se je treba odpeljati za obisk Zelenega Gaja, ki navduši s pristno gostilniško izkušnjo in polno, z lokalnimi okusi obloženo mize. Na sončne dni je kosilo postreženo na senčnem vrtu v objemu narave, z retro karirastimi prti in še posebno dobro energijo. Dödoli, mlečne ugorke, piceki, jetrca, ocvirki, veliko bučnega olja. Postrežene bodo različne tradicionalne prekmurske jedi, pripravljene z veliko duše in po domače, tako kot so jih pripravljale mame in babice. P. S. Povprašajte po domači Berke viljamovki.
Zeleni gaj, Fokovci 88, 9208 Fokovci; zeleni-gaj.si
4. Hiša Polonka (Kobarid)
Prostor, kjer lahko uživate v starih jedeh Hiše Franko … Legendarnem rostbifu Valterjevega očeta, tolminski friki (ki si jo je idealno razdeliti) in jančkovi bakalci po dostopnih cenah in s pristnim vzdušjem domače gostilne. Nepretenciozno, okusno, pripravljeno v sodelovanju z lokalnimi kmeti, pridelovalci pa tudi lovci in ribiči. Celotna filozofija sobiva z naravo. Poleg tradicionalnih jedi Posočja ponujajo sonaravna vina in craft pivo domače pivovarne. Nikakor ne preskočite domačih kobariških štrukljev.
Hiša Polonka, Gregorčičeva ulica 1, 5222 Kobarid; hisapolonka.com
5. Gostilna Repovž (Šentjanž)
Lokalna tradicionalna kuhinja bogatih okusov in prepoznavnih trajnostnih praks, za katere je družina Repovž prejela tudi zeleno Michelinovo zvezdico. Najbolj prepoznavni so po neštetih predjedeh, ki jih prinesejo na mizo. Od domačih in lokalnih mesnih dobrot … Pa do nežnih ribjih okusov, sveže pečenega kruha z drožmi, paštet in namazov. Sezonsko, domače, tradicionalno. Pa vendar na višjem nivoju in z odličnim izborom vin. Tudi tu se lahko druženje zavleče v večer in nadaljuje v naslednji dan z izvrstnim (skoraj preveč obilnim) domačim zajtrkom.
Gostilna Repovž, Šentjanž 14, 8297 Šentjanž; gostilna-repovz.si
Foto: Instagram (@sloveniafoodexperience)