Nič ne preseže babičine kuhinje: V tej restavraciji so none glavne zvezde
Nič ne preseže babičine kuhinje: V tej restavraciji so none glavne zvezde

Nič ne preseže babičine kuhinje: V tej
restavraciji so none glavne zvezde

Ste si kdaj zaželeli obroka, kot ga je pripravila vaša babica? Kaj pa večerjo, ki jo je skuhala tuja babica? V restavraciji Enoteca Maria, ki temelji na projektu Nonnas of the World (Babičine kuhinje sveta), je ta zamisel dobila popolnoma novo razsežnost – vsako večer namreč kuhinjo prevzame druga babica iz različnih koncev sveta.

Lastnik restavracije, Joe Scaravella, je ta koncept zasnoval, da bi oživil nostalgične okuse družinskih receptov po izgubi svoje matere in babice na začetku 2000-ih. Leta 2007, ko je na Staten Islandu odprl Enoteco Mario, je Scaravella v vlogi glavnih kuharic zaposlil italijanske none. Tako je želel ohraniti spomine na svojo družino in obenem ustvariti pristno izkušnjo domače kuhinje.

baka_Pexels
kuhinja_Pexels

Vsaka nona prinese drugačne okuse na mizo

Prelomnica se je zgodila leta 2015, ko je Scaravella povabil babico iz Pakistana, da eno večer prevzame kuhinjo. Od takrat Enoteca Maria vsako leto vabi babice z vsega sveta, kar gostom omogoča, da uživajo v pristnih jedeh, pripravljenih po družinskih receptih iz Peruja, Japonske, Egipta, Uzbekistana, Tajvana in drugih držav. Vsaka nona oziroma babica prinese specifične okuse, začimbe in zgodbe, ponujajoč jedilnik, ki se nenehno spreminja, ob dodatku klasičnih italijanskih jedi, ki so vedno na voljo.

Obroki v Enoteca Maria so priložnost za odkrivanje neznanega in spoznavanje različnih kultur skozi okuse. Postrežena so tako jedi iz domače testenine kot eksotične začimbe, ki dišijo po pristnosti, saj so sestavine skrbno izbrane po željah vsake babice. Gostom je na voljo tudi posebna priložnost za učenje skozi brezplačne individualne kuharske tečaje z nonami, ki ne le odpirajo vrata tradicionalnim receptom, temveč tudi povezujejo generacije skozi skupni trud in ljubezen do kulinarike.

Delovni čas Enoteca Maria je omejen na petek, soboto in nedeljo, s tremi termini za večerjo, rezervacija pa je obvezna. Sam prihod do restavracije je pogosto posebna izkušnja: gostje lahko vzamejo trajekt iz Manhattna do Staten Islanda in nato peš nekaj minut do restavracije, kar celotno izkušnjo naredi več kot le obrok – to je prava majhna gastronomska potovanja po svetu.

Lastnik Scaravella pravi, da je njegova misija ustvariti prostor, kjer se ljudje lahko povežejo skozi preprost, a močan občutek – ljubezen do hrane, ki povezuje ljudi ne glede na njihovo poreklo. Medtem ko sedite v toplem in sproščenem vzdušju restavracije, boste začutili ne samo okus hrane, temveč tudi občutek domačnosti, ki ga vsaka nona ali babica vnaša v svoje obroke.

Restavracija ponuja tudi linijo izdelkov z imenom Nonnas of the World, ki vključuje omake in izdelke, navdihnjene z njihovimi kuhinjami, njihovi recepti pa so vključeni tudi v virtualni kuharici, kot še en korak pri ohranjanju bogate gastronomske dediščine.

Foto: Pexels, Instagram (@enoteca_maria)

Naloži več
Zapri