Danes za kosilo pripravljamo feto saganaki – okusno grško jed pripravljeno v nekaj minutah
Tradicionalno grško kuhinjo sestavljajo številne jedi, ki že po prvem grižljaju osvojijo vse ljubitelje gastronomije. Ena od sestavin, ki se pogosto uporablja v teh jedeh, je feta – vrsta belega sira z mehko, gladko in kremasto strukturo. Najpogosteje se uporablja kot dodatek k različnim solatam – na primer solati iz lubenic ali rdeče pese – pa tudi za pripravo fete saganaki.
Z zanimivim imenom in še bolj zanimivim okusom ta poslastica vabi vse ljubitelje feta sira, da jo poskusite na malo drugačen način. Še več, za pripravo potrebujete le nekaj minut.
Kaj je feta saganaki?
Čeprav feto večinoma uživamo svežo, jo v tem primeru ocvremo na oljčnem olju. Pred tem jo povaljajte v mešanici posebnih sestavin in prav te fete dajo nekoliko drugačen okus. Vendar pa je dobra novica, da je te sestavine enostavno najti – in jih morda že imate doma.
To sta sezam in med, poleg njiju pa za pripravo potrebujete še malo moke in eno jajce. Navdih za ta recept, ki je prilagojen domačim razmeram, smo našli na Instagram profilu @dvirshastel, v nadaljevanju pa predstavljamo celoten postopek priprave.
Bodite v koraku
s trendi
Prijavite se na novice Journal.
Sestavine
- feta sir
- žlica sezama
- žlica medu
- 40 g moke
- jajce
- olivno olje
Priprava
Čeprav je glavna zvezda tega recepta feta sir, ga je treba povaljati v mešanici stepenega jajca in moke. Nato feta sir povaljamo v mešanici sezama in medu. Na koncu na malo oljčnega olja popečemo feta sir – to storimo z obeh strani. Vendar pa obstaja še ena – nekoliko spremenjena – različica tega recepta. Predpisuje uporabo skorje za pito, v katero je treba zaviti feto, nato pa jo speči v pečici pri 180 stopinjah. Na vas je, da se odločite, katero različico boste preizkusili, naš glas pa gre obema.
Na koncu feta saganaki najpogosteje postrežemo z malo stisnjene limone, nekateri pa raje dodajo poper in še več sezama ter medu. Seveda je najbolje, da to jed postrežemo še toplo – idealno pa se kombinira s solato.
*Članek je prevzet z Journal.rs
Foto: Instagram (@avlibytashas@dvirshastel, @julynohrina, @homemade_byrose)