

Vrata je odprla nova fine dining restavracija Plesnik, kjer se okusi narave, mojstrsko prepletajo v finih jedeh
Minulo leto so v Hotelu Plesnik v sodelovanju s chefoma Janezom Bratovžem in Tomom Čoparjem uspešno zasnovali novo kulinarično zgodbo in v Logarsko dolino pripeljali vrhunsko kulinariko. V jubilejnem letu 2025, ko hotel Plesnik praznuje 30. obletnico ponovnega odprtja, stopajo še korak dlje – kulinarično odličnost nadgrajujejo s konceptom fine dining doživetja. Ob odprtju nove Restavracije Plesnik so se predstavili tudi lokalni dobavitelji, ki po mnenju chefov Janeza Bratovža in Toma Čoparja pomembno soustvarjajo jedilnik nove Restavracije Plesnik.
V novi fine dining restavraciji Plesnik chefa Janez Bratovž in Tom Čopar tako nadgrajujeta kulinarično ponudbo Logarske doline ter navdušujeta z okusi narave, ki so mojstrsko prepleteni v finih jedeh.






Nova kulinarična zgodba restavracije Plesnik
Koncept nove restavracije ostaja zvest pristopom lansko leto odprte hotelske restavracije, a nadgrajen. Nova kulinarična zgodba, ki sta jo skupaj zasnovala legendarni chef Janez Bratovž, pionir sodobne slovenske kulinarike, in nadarjeni mladi chef, vodja Plesnikove kuhinje, Tom Čopar, ki se je kalil v Hiši Raduha, Restavraciji JB, Vili Herberstein in restavraciji La Raza v Španiji, še naprej navdihuje s prepletom tradicije, trajnosti in prvovrstnih lokalnih sestavin, a še bolj pretanjeno poudarja mikrolokacijo, povezanost z lokalnimi dobavitelji in premišljeno prilagajanje naravi.








Degustacijski meni restavracije Plesnik kot odsev okoliške narave
Restavracija Plesnik ni à la carte restavracija, temveč prostor, kjer se gostje povsem prepustijo chefu. Degustacijski meni, sestavljen iz sedmih hodov, nekaj pozdravov in odzdravov, popelje skozi okuse Zgornje Savinjske doline in Solčavskega. Jedi so odsev bližnjega gozda, nepokošenega travnika, hotelskega vrta in sosednjih kmetij. Bolj pristno ne gre.
Plesnikov hišni sommelier Simon Voler je oblikoval vinsko karto, ki se osredotoča na najboljša slovenska vina vseh vinorodnih dežel, dodal je nekaj francoskih, italijanskih in španskih vin ter premišljen izbor žganih pijač. Od svetovno priznanih do lokalnih, kot so staran brinjevec, jabolčno žganje, hišna borovničev in žajbljev liker ter lokalni gin Burje, ki ga izdeluje Primož Plesnik iz sosednje Eko hiše na Razpotju.
Restavraciji Plesnik je namenjen del Lovske sobe, pri opremi katerega je sodeloval tudi mednarodno priznani Simon Ogrizek. Odprta je v večernih urah, sprejme 18 gostov, v skladu s trajnostno usmeritvijo hotela pa je mizo treba rezervirati vsaj en dan pred načrtovanim obiskom.


30. obletnica odprtja Hotela Plesnik
Tradicija je izjemno pomemben del Hotela Plesnik. Družina Plesnik v Logarski dolini živi že vse od leta 1426, prvi hotel pa je Franc Plesnik odprl leta 1932. Pod vodstvom njegove hčerke in današnje lastnice Martine Plesnik je v novi podobi zaživel leta 1995 in postal prepoznavni simbol ene izmed najlepših alpskih ledeniških dolin. Martina Plesnik je iskrena zagovornica ohranjanja pristne naravne dediščine in trajnostnega razvoja Logarske doline.
Filozofija hotela je osnovana na nekaj ključnih točkah: narava in trajnost, sprostitev in zdravje, tradicija, udobje in vrhunska kulinarika. Gostom nudijo celosten oddih v neokrnjeni naravi, številne priložnosti za sprostitev ter nepozabno kulinarično izkušnjo, ki vzor črpa v lokalni preteklosti in navdih išče v trajnostni prihodnosti.
Leto 2025 zaznamuje 30. obletnica ponovnega odprtja Hotela Plesnik, zato je to leto praznovanj in doživetij. Visoki jubilej bodo s posebno slovesnostjo obeležili zadnji konec tedna v avgustu, praznične dejavnosti pa bodo potekale vse leto, zato za podrobnejše dejavnosti spremljajte spletno stran www.plesnik.si.
Foto: Suzan Gabrijan, Blaž Lah