Finska juha je hit na družbenih omrežjih: Lohikeitto je slasten, topel objem z daljnega severa
Če se kdaj znajdete v osrčju Laponske, kjer se temperature spustijo do -30°C, boste razumeli, zakaj Finci obožujejo svojo toplo in kremno lososovo juho, znano kot Lohikeitto. Je jed, ki vas pogreje od znotraj in vas očara s preprostimi, a bogatimi okusi. Finski recepti se pogosto zanašajo na maslo in izdatne sestavine, prilagojene ostremu podnebju, vendar ta juha v vaš dom prinese pridih hladnega severa. Kombinacija nežnega lososa, kremne smetane in zelenjave ustvari toplo, aromatično skledo, ki ugaja v vsakem letnem času. In najboljši od vsega? Priprava je tako preprosta, da jo boste z lahkoto obvladali tudi začetniki v kuhinji.
Zakaj obožujemo Lohikeitto?
- Pripravljena je v samo enem loncu, kar pomeni manj posode za pomivanje.
- Idealna je za dneve, ko nimate veliko časa – pripravljena je v manj kot 40 minutah.
- Čeprav je kremasta, je lahkotna in polna zelenjave, kot so korenje, por in krompir.
- To je odličen način, da naredite lososa zanimivega tudi za tiste, ki niso ljubitelji rib.
- Otroci jo obožujejo.
Recept za finsko juho iz lososa
Sestavine:
- 30 g masla
- 3 korenčki (narezani na majhne koščke)
- ½ pora (narezanega na kolobarje)
- 500 g krompirja (narezanega na kocke)
- 1200 ml ribje osnove ali vode
- 500 g fileja lososa (brez kože, narezan na manjše kose)
- 80 ml sladke smetane
- 1 žlica svežega kopra ali ½ čajne žličke posušenega kopra
- sol in poper po okusu
Priprava:
- Priprava zelenjave: V ponvi na zmernem ognju raztopimo maslo. Dodamo korenje in por, nato med občasnim mešanjem dušimo približno 5 minut, da se zelenjava zmehča.
- Kuhanje krompirja: Dodamo krompir, osnovo in začimbe. Pustimo, da zavre, zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo 15-18 minut, dokler se krompir ne zmehča.
- Dodajanje lososa: Dodamo koščke lososa in sladko smetano. Nežno premešamo in kuhamo še eno minuto brez pokrova. Odstavite lonec z ognja, pokrijte in pustite 4-5 minut, da se riba do popolnosti skuha.
- Postrežba: Juho razdelimo na krožnike in okrasimo s svežim koprom. Postrežemo še toplo. Preostalo juho hranimo v hladilniku do dva dni in jo pred serviranjem dobro pogrejemo.
Foto: Instagram (@tasteatlas)