Finska juha je hit na družbenih omrežjih: Lohikeitto je slasten, topel objem z daljnega severa
Finska juha je hit na družbenih omrežjih: Lohikeitto je slasten, topel objem z daljnega severa

Finska juha je hit na družbenih omrežjih: Lohikeitto je slasten, topel objem z daljnega severa

Če se kdaj znajdete v osrčju Laponske, kjer se temperature spustijo do -30°C, boste razumeli, zakaj Finci obožujejo svojo toplo in kremno lososovo juho, znano kot Lohikeitto. Je jed, ki vas pogreje od znotraj in vas očara s preprostimi, a bogatimi okusi. Finski recepti se pogosto zanašajo na maslo in izdatne sestavine, prilagojene ostremu podnebju, vendar ta juha v vaš dom prinese pridih hladnega severa. Kombinacija nežnega lososa, kremne smetane in zelenjave ustvari toplo, aromatično skledo, ki ugaja v vsakem letnem času. In najboljši od vsega? Priprava je tako preprosta, da jo boste z lahkoto obvladali tudi začetniki v kuhinji.

Zakaj obožujemo Lohikeitto?

  • Pripravljena je v samo enem loncu, kar pomeni manj posode za pomivanje.
  • Idealna je za dneve, ko nimate veliko časa – pripravljena je v manj kot 40 minutah.
  • Čeprav je kremasta, je lahkotna in polna zelenjave, kot so korenje, por in krompir.
  • To je odličen način, da naredite lososa zanimivega tudi za tiste, ki niso ljubitelji rib.
  • Otroci jo obožujejo.

Recept za finsko juho iz lososa

Sestavine:

  • 30 g masla
  • 3 korenčki (narezani na majhne koščke)
  • ½ pora (narezanega na kolobarje)
  • 500 g krompirja (narezanega na kocke)
  • 1200 ml ribje osnove ali vode
  • 500 g fileja lososa (brez kože, narezan na manjše kose)
  • 80 ml sladke smetane
  • 1 žlica svežega kopra ali ½ čajne žličke posušenega kopra
  • sol in poper po okusu

Priprava:

  • Priprava zelenjave: V ponvi na zmernem ognju raztopimo maslo. Dodamo korenje in por, nato med občasnim mešanjem dušimo približno 5 minut, da se zelenjava zmehča.
  • Kuhanje krompirja: Dodamo krompir, osnovo in začimbe. Pustimo, da zavre, zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo 15-18 minut, dokler se krompir ne zmehča.
  • Dodajanje lososa: Dodamo koščke lososa in sladko smetano. Nežno premešamo in kuhamo še eno minuto brez pokrova. Odstavite lonec z ognja, pokrijte in pustite 4-5 minut, da se riba do popolnosti skuha.
  • Postrežba: Juho razdelimo na krožnike in okrasimo s svežim koprom. Postrežemo še toplo. Preostalo juho hranimo v hladilniku do dva dni in jo pred serviranjem dobro pogrejemo.

Foto: Instagram (@tasteatlas)

Naloži več
Zapri