Foodoris: Ti hitro pripravljeni marelični cmoki so pravi poletni hit
Foodoris: Ti hitro pripravljeni marelični cmoki so pravi poletni hit

Foodoris: Ti hitro pripravljeni marelični
cmoki so pravi poletni hit

Domače marelice pomenijo dvoje: da je poletje in da je čas za domače marelične cmoke. Čeprav jih naše babice in mame pripravljajo že odkar pomnimo, vam bo ta hitri recept všeč, če se sami še niste preizkusili v njihovi pripravi. Namesto krompirjevega testa je narejen z zdrobom, rezultat pa so prav tako izvrstni cmoki. Recept nam je zaupala naša blogerka Foodoris, ki tudi sama pravi, da so ti cmoki nepopisno dobri – morda celo boljši od tistih s slivami!

RECEPT (za 6 velikih)

Sestavine za cmoke:

  • 1 skodelica (250 ml) mleka (lahko tudi rastlinsko)
  • 3/4 skodelice (125 g) zdroba
  • 1 žlica + 6 žličk sladkorja
  • 1 žlica mletih lanenih semen
  • 1 skodelica (125 g) večnamenske moke
  • ščepec soli
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 6 zrelih marelic (moje so bile precej velike, zato boste potrebovali več marelic, če so manjše)

Sestavine za posip:

  • 2 žlici veganskega nadomestka masla (ali masla)
  • 6-7 žlic krušnih drobtin
  • 1 paket vanilijevega sladkorja
  • 1 čajna žlička cimeta
Knedle s marelicama foodoris
Knedle s marelicama

Priprava:

1. V kozici med stalnim mešanjem zavremo mleko, 1 žlico sladkorja in zdrob. Kuhamo dokler se ne zgosti, nato pa ga prestavimo v večjo posodo in pustimo, da se malo ohladi.
2. Med ohlajanjem pripravimo marelice tako, da jih enostransko prerežemo, odstranimo koščico in v vsako damo žličko sladkorja ter zapremo.
3. Laneno jajce pripravite tako, da mleta lanena semena zmešate s 3 žlicami vode in pustite stati približno 10 minut oziroma dokler se ne zgosti.
4. Ohlajenemu zdrobu dodamo moko, pecilni prašek, sol in laneno jajce. Z rokami dobro premešamo in preložimo na pomokano površino ter oblikujemo svaljek. Testo razrežemo na 6 enakih delov (lahko tudi več, če uporabimo manjše marelice).
5. Vsak kos testa oblikujte v kepo in jo z rokami razvaljajte v ploščat kruh. Na sredino damo eno marelico in marelico previdno zapremo, dokler je popolnoma ne zavijemo v testo.
6. Zavremo slano vodo in v vodo, ki vre počasi, damo cmoke, pokrijemo in kuhamo nekaj minut, da izplavajo (na polovici preverimo, da se niso prijeli na dno), nato jih odkrijemo in pustimo. Pokuhamo kratek čas, približno minuto in odvzamemo z žlico na cedilo. Cmoke večkrat prekuhamo, ne da bi jih natlačili v posodo, da se ne primejo.
7. V ponvi na stopljenem maslu prepražimo drobtine ter jim dodamo vanilin sladkor in cimet. Kuhane cmoke povaljamo v pripravljeni zmesi in še tople postrežemo. Vsekakor priporočam, da jih poskusite z grškim jogurtom.

Knedle s marelicama foodoris

Recept nam prinaša Doris Valković z bloga Foodoris. Več odličnih receptov poiščite na njenem blogu in Instagram profilu.

Foto: Doris Valković

Naloži več
Zapri