

Francoska solata je klasična jed, ki jo pogosto postrežemo ob praznikih in praznovanjih. Imenujejo jo tudi ruska solata in solata Olivier, pri nas pa jo poznamo preprosto kot “francosko”.
Jed iz drobno sesekljane zelenjave v kremni majonezi postrežemo hladno, kot prilogo, in je pravzaprav zelo preprosta. Krompir, korenje, grah, kisle kumarice, jajca in seveda sestavina, ki vsako leto sproži živahne razprave – jabolko, so glavne zvezde francoske solate. Nam je zelo všeč, zato vam predstavljamo naš preverjen recept.
Osnovne sestavine francoske solate
Zelenjava: glavne sestavine so kuhan krompir, korenje, grah in kumarice.
Majoneza: solati dodamo majonezo, ki ji da kremasto teksturo.
Jajca: kuhana jajca pogosto dodamo solati, drobno sesekljana.
Dodatne sestavine: solati lahko dodamo jabolka, koruzo, celo kuhan piščanec ali šunko.
Francoska solata – recept
Sestavine:
- 400 g zamrznjenega graha
- 400 g kuhanega krompirja
- 400 g korenja
- 300 g kislih kumaric
- 3 trdo kuhana jajca
- 1 zeleno jabolko (neobvezno)
- 400 g majoneze
- 100 g milerama
- 1 žlica gorčice
- sol, poper
Postopek:
- Vso zelenjavo, jabolka in jajca očistimo in narežemo na majhne kocke.
- Korenje in grah skuhamo, dobro odcedimo
- V skledi zmešamo majonezo, mileram, gorčico in začimbe, dobro premešamo
- Vse sestavine nežno premešajte
- Pred serviranjem ga pustite v hladilniku, da se dobro ohladi
Foto: Instagram