

Gault & Millau razglasil najboljše v Sloveniji: Odkrijte vrhunske kulinarične destinacije in chefa leta
Slovenska kulinarična scena je dobila novo priznanje odličnosti! Na gala dogodku Gault & Millau Slovenija so razglasili najboljše restavracije in chefe leta 2025, s čimer se je še enkrat potrdila kakovost slovenske gastronomije. Chef leta je postal Tomaž Kavčič, njegova gostilna Pri Lojzetu na Dvorcu Zemono pa ostaja simbol kulinarične tradicije, inovativnosti in vrhunskih okusov.
Nova priznanja za najboljše restavracije
Letos je 13 restavracij prejelo štiri kuharske kape, kar jih postavlja v sam vrh slovenske kulinarike. Na novo so se na tem prestižnem seznamu znašle Gostilna Mahorčič (Rodik), Gostilna Repovž (Šentjanž) in Galerija okusov (Petrovče). Poleg njih so se na lestvici najboljših restavracij znašle tudi Hiša Franko, Grič, Mak, Milka, JB, Pavus, Strelec, Ošterija Debeluh, Hiša Denk in Gostilna Pri Lojzetu.
Še več restavracij je prejelo tri kuharske kape, kar potrjuje široko razvejanost vrhunske kulinarike po Sloveniji. Med novimi prejemniki treh kap so Hiša Raduha, Pikol, Posestvo Gjerkeš in Stara gostilna. Pridružili so se že uveljavljenim imenom, kot so Cubo, Rizibizi, Gostilna Rajh in Špacapanova hiša.
Priznanja za izjemne posameznike
Poleg najboljših restavracij je Gault & Millau letos podelil tudi posebna priznanja za kulinarične dosežke. Chef prihodnosti je postal Jure Brložnik iz restavracije Miza za štiri, kjer s partnerko ustvarjata edinstveno kulinarično izkušnjo v domačem okolju. Najbolj talentirani mladi chef je Jure Dretnik. S svojo restavracijo GT19 v Slovenj Gradcu je dokazal, da Koroška postaja pomembna kulinarična destinacija.
Posebno priznanje je prejela tudi Nina Bratovž, ki je postala naj someljejka leta. S svojim znanjem in občutkom za vina je pomagala, da je ljubljanska restavracija JB, ki jo vodi z bratom Tomažem, ohranila mesto med najboljšimi.
Chef tradicije in priljubljene destinacije
Nagrada za chefa tradicije je letos pripadla Primožu Pintarju iz Gostišča Tolc v Spodnji Sorici. Njegov pristop k tradicionalnim jedem in spoštovanje slovenskih okusov sta mu prinesla priznanje za ohranjanje bogate kulinarične dediščine.
Med priljubljenimi gastronomskimi destinacijami izstopa tudi Gourmet & Bistro Kodila v Ljubljani, ki je prejel naziv POP leta, medtem ko je naj slaščičarna leta postala Zvezda, že dolga leta znana po vrhunskih sladicah na Kongresnem trgu.
Kaj prinaša prihodnost?
Letos se je prvič močneje začutilo, da za uveljavljenimi kuharskimi mojstri prihaja nova generacija izjemnih talentov, ki oblikujejo prihodnost slovenske kulinarike. Mladi chefi se vse bolj osredotočajo na lokalne sestavine, sodobne tehnike in edinstvene koncepte, s katerimi navdušujejo goste.
Slovenija se tako še naprej uveljavlja kot destinacija vrhunske kulinarike, kjer tradicija in inovacija hodita z roko v roki. Gault & Millau Slovenija je znova potrdil, da so slovenski kuharski mojstri na svetovni ravni, obisk njihovih restavracij pa prinaša nepozabne gastronomske izkušnje.
Foto: Taste Slovenia, Instagram @dvorec_zemono