Prvič v zgodovini je sladoledarna prejela Michelinovo zvezdico
Prvič v zgodovini je sladoledarna prejela Michelinovo zvezdico

Prvič v zgodovini je sladoledarna
prejela Michelinovo zvezdico

Michelinov vodnik za Tajvan je letos sprejel zgodovinsko odločitev in podelil prestižno zvezdico gelateriji. Gre za Gelaterio Minimal, ki se nahaja v mestu Taichung, ki je bila do sedaj prepoznavna preko Michelinove oznake Bib Gourmand, a so se odločili, da jo dvignejo na višjo raven.

Minimal, čeprav je tehnično gelaterija, specializirana za sladoled, v svoji ponudbi ponuja veliko več. Vrhunski slaščičarji ustvarjajo menije s skrbnostjo in stopnjo prefinjenosti, ki je značilna za fine dining restavracije, Michelinovi inšpektorji pa so ugotovili, da je ta gelateria enaka restavracijam z zvezdicami.

Sezonski meni

V Minimalu veliko pozornost posvečajo temperaturi, kombinacijam okusov in tekstur, vsi sladoledi pa so narejeni iz lokalnih sestavin. Arwin Wan, kuhar in ustanovitelj gelaterije, je pred tem delal v Michelinovi restavraciji Sur-, projekt Minimal pa predstavlja njegovo osebno strast.

Michelinovi inšpektorji so Minimal opisali kot ‘okusen in vizualni spektakel‘, ki se zlahka primerja z vrhunskimi restavracijami. Meni s sedmimi hodi, ki se spreminja sezonsko, vključuje skrbno oblikovane sladice, notranja oprema pa sledi estetiki wabi sabi s poudarkom na elementih, kot so zarjavele jeklene in betonske površine.

Občutek prvega okusa

Lastnik gelaterije Arwin Wan je na Instagramu delil svoje misli po podelitvi Michelinove zvezdice: “Vse se je začelo iz moje ljubezni do sladoleda. Ni bistvenega pomena za življenje, je pa vir čistega užitka. Kot otrok sem vedno iskal način, kako bi pojedel več sladoleda. Danes, ko ljudje ne morejo več doživeti tistega prvotnega občutka prvega okusa sladoleda, jim želim ponuditi novo dimenzijo te izkušnje, skozi podrobnejše okuse in globljo povezanost.”

Wan je tudi povedal, da je bila pot do Michelinove zvezdice polna izzivov, a tudi notranje samorefleksije: “Proces je bil kot raziskovanje v temi. Tri leta po ustanovitvi Minimal Gelateria smo izjemno veseli, da nas je Michelin prepoznal. To nam potrjuje, da je naše delo dragoceno.

Foto: Instagram (@minimal_gelato)

Naloži več
Zapri