Gnudi – italijanska različica klasičnih njokov, ki jih pripravljamo nocoj za večerjo
Gnudi – italijanska različica klasičnih njokov, ki jih pripravljamo nocoj za večerjo

Gnudi – italijanska različica klasičnih njokov, ki jih pripravljamo nocoj za večerjo

Italijanska kuhinja je znana po vsem svetu, glede na to, da smo sosedje z Italijo, pa je pri nas še posebej priljubljena. Italijanske restavracije se odpirajo na vsakem vogalu, tako da ponudbe res ne manjka. Pica, špageti, ravioli, lazanje in seveda njoki so le nekatere specialitete, ki si jih privoščimo vsaj enkrat na teden. Hitro pripravljeni in nadvse okusni, začinjeni z mediteranskimi začimbami in dišečim oljčnim oljem … Res se je težko upreti jedem, ki so se v naši kulturi že uveljavile, morda v nekoliko drugačnih različicah.

Vsi pa obožujemo originalni recept, saj ima tisti italijanski pridih in poseben čar. V iskanju novih idej, ki bodo služile kot idealna rešitev za pripravo hitre in okusne večerje med delovnim tednom, smo naleteli na zelo zanimivo različico njokov – gnudi.

Gnudi – popoln obrok z okusi Sredozemlja

Glede na to, da se bliža poletje, smo počasi, a vztrajno bolj pozorni na kalorično vsebnost hrane. Njoki so brezčasna klasika, ki jo radi uživamo ne glede na letni čas. Zaradi krompirja, ki je sam po sebi precej škrobnat, in moke, ki je del klasičnega recepta, pa so gnudi odličen lahek nadomestek, ki vas bo osvojil že v prvem grižljaju. So namreč puhasti in rahli, njihova osnova pa je kremasta ricotta. Svilnato teksturo odlično dopolnjujeta žajbelj ali špinača, ki ju navadno dodamo osnovi kot vezivno sestavino. Uživali jih boste same, pa tudi z različnimi omakami, predvsem s paradižnikovo omako. Parmezan v mešanici je še ena nota, zaradi katere so njoki polna usta slastnega okusa.

Sestavine:

  • 300 g zamrznjene špinače
  • 10 listov svežega žajblja
  • 150 g ricotte
  • ščepec soli in popra
  • 70 g parmezana
  • 2 jajci
  • 100 g moke
  • 1 žlica masla

Priprava:

Špinačo odmrznemo in precedimo skozi gazo ali krpo. Zmešamo z rikoto in dodamo nariban parmezan, sol in poper ter jajca. Vse dobro premešamo, na koncu dodamo še moko. Maso z žlico jemljemo iz posode in jih oblikujemo, gnudi morajo biti mehki, vendar dovolj suhi, da se jih da oblikovati in se ne sprijemajo, zato po potrebi pri oblikovanju dodamo še več moke. V lonec damo liter vode z malo soli, ko zavre, dodamo gnude enega po enega in kuhamo 5 minut, odvisno od velikosti. Nežno jih precedimo, nato pa v ponvi raztopimo maslo in na drobno narezan žajbelj, nato pa gnude na vsaki strani zlato rjavo popečemo in postrežemo z omako po želji.

Foto: Instagram

Naloži več
Zapri