Ob prihajajočem Oktoberfestu Ivo Zine z nami deli svoj recept za preste
Ob prihajajočem Oktoberfestu Ivo Zine z nami deli svoj recept za preste

Ob prihajajočem Oktoberfestu Ivo Zine z
nami deli svoj recept za preste

Pred nekaj dnevi se je začel Oktoberfest, največji pivski festival na svetu, ki se tradicionalno odvija v Münchnu. Bavarske preste so priljubljena poslastica ne le Nemcev, ampak skoraj vsakega obiskovalca Oktoberfesta. Svoj recept za domače preste je z nami delil Ivan Lončar, ki že vrsto let živi in dela v Nemčiji. Zdi se, da vsak, tudi najbolj zahteven recept, izvede z lahkoto in užitkom, zato upamo, da bo motiviral tudi vas, da se preizkusite v pripravi te okusne specialitete!

Recept za preste

Sestavine:

  • 500g gladke moke
  • 300 ml toplega mleka
  • vrečka suhega kvasa
  • žlica (12 g) sladkorja
  • 40 g masla
  • 10 g soli
  • 900 ml vrele vode
  • 100 ml sode bikarbone
  • groba sol za posipanje
ivo zine pereci

Priprava:

V skledo dodajte moko, naredite jamico in vanjo stresite sladkor ter kvas. Prilijte toplo mleko in pustite, da se kvas aktivira približno 10 minut. Nato dodajte ostale sestavine in gnetite, dokler ne dobite gladko testo, ki se loči od površine ali posode.

Testo pustite vzhajati na toplem, dokler se ne podvoji (približno eno uro). Nato ga razdelite na 10 enakih delov, vsak naj tehta okoli 85 gramov. Oblikujte jih v valje, pri čemer naj bo srednji del debelejši, konca pa tanjša. Oblikujte preste in jih položite na pekač obložen s peki papirjem. Prestavite v hladilnik za eno uro.

Medtem pripravite raztopino natrijevega hidroksida (bodite zelo previdni, saj je jedek – uporabite zaščitno opremo!). Hladne preste pomočite v vročo vodo z raztopljenim natrijevim hidroksidom. Preložite jih na pekač, po debelejšem delu zarežite in posujte s soljo.

Pecite v predhodno ogreti pečici na 220 °C približno 13-17 minut, dokler preste ne dobijo lepe zlato rjave barve. Najboljše so tople, postrežene z maslom!

ivo zine pereci

Foto: Ivan Lončar

Naloži več
Zapri