Jabolka in trije jesenski recepti za sladek začetek dneva
Jabolka in trije jesenski recepti za sladek začetek dneva

Jabolka in trije jesenski recepti za
sladek začetek dneva

“Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran” je znan pregovor, ki so nam ga naše babice v otroštvu pogosto ponavljale. To nam pove tudi o pomenu tega sadnega drevesa za naše zdravje. Čeprav jih na tržnicah in v trgovskih verigah najdemo skozi vse leto, so jesenska jabolka še posebej sladka. Rdeči, zeleni, rumeni … pisani se odlično podajo k zajtrku z ovsenimi kosmiči, jogurtom in arašidovim namazom.

Jesenski meseci s seboj prinesejo znižanje temperature, spremembe v razpoloženju in padec imunosti, dokler se telo ne privadi na nove vremenske razmere. Zato je izjemno pomembno, da v svojo prehrano vključite eno jabolko na dan za dozo vitaminov in mineralov, da bo telo pripravljeno pričakalo zimo. Dišeče sladice z jabolki so vedno dobrodošle na mizi, za sladek začetek dneva pa vam predstavljamo tri slastne recepte.

Jabuke

Drobljenec ali crumble pita iz jabolk in brusnic 

Sestavine:

  • 2 veliki jabolki
  • 1/2 skodelice posušenih brusnic
  • 150 g masla (zmehčanega)
  • 50 g kokosovega sladkorja
  • 2 jajci
  • 300 g moke
  • 150 ml mleka
  • 1 čajna žlička cimeta

Nadev:

  • 50 g masla
  • 70 g moke
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 limonina lupina

Priprava:

Pečico prižgemo na 180 stopinj Celzija, da se segreje. Jabolka damo za nekaj minut v vrelo vodo, dokler se ne zmehčajo. Nadev pripravite tako, da maslo zmešate z moko in ostalimi sestavinami, zavijete v plastično folijo in postavite v zamrzovalnik, medtem ko pripravite ostalo. V veliki skledi zmešamo moko, maslo, jajca, sladkor, cimet in mleko. Ko se zmes poveže, dodamo olupljena in naribana jabolka. Zmes vlijemo v pekač in potresemo z brusnicami. Nato nadev vzamemo iz zamrzovalnika in ga po vrhu s prsti nadrobimo ali grobo naribamo. Pečemo 45 minut pri 180 stopinjah Celzija, da zlato porjavijo.

Jabolčni mafini

Sestavine:

  • 2 veliki rdeči jabolki
  • 115 g masla
  • 150g kokosovega sladkorja
  • 140 ml mleka po izbiri
  • 1 jajce
  • 280 g moke
  • 1/2 skodelice sesekljanih mandljev
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • 1 čajna žlička cimeta
  • ščepec soli

** vanilin sladkor in cimet za posip

Priprava:

Pečico prižgemo na 180 stopinj Celzija. Pekač za mafine namastite z nekaj kapljicami kokosovega olja. Jabolka olupimo in sesekljamo ter narežemo na kocke. Vse sestavine dajte v večjo skledo in dobro premešajte. Maso z žlico razporedimo po modelu tako, da so odprtine do polovice zapolnjene. Potresemo z mešanico vanilijevega sladkorja in cimeta. Pečemo 20 minut na 180 stopinj Celzija, ohladimo preden jih vzamemo ven.

Hrustljavo polnjena jabolka

Sestavine:

  • 6 velikih jabolk
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • 2 žlici medu
  • 2 čajni žlički cimeta
  • 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka
  • 1/2 skodelice sesekljanih mandljev
  • ščepec soli

Nadev:

  • 1 skodelica moke
  • 1/2 skodelice ovsa
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 3 žlice kokosovega olja

Priprava:

Pečico prižgemo na 180 stopinj Celzija. Jabolkom odrežemo vrhove, z nožem ali žlico izdolbemo sredino, nasekljamo na kocke. Koščke v skledi zmešajte z medom, limono, vanilijo, cimetom, mandlji, muškatnim oreščkom in soljo. Z zmesjo napolnimo jabolka. Sestavine za nadev v skledi dobro premešamo in razporedimo po vrhovih jabolk. Razporedimo jih po pekaču in pečemo 30 do 40 minut na 180 stopinjah. Jabolka so pripravljena, ko se pojavijo mehurčki in vrhovi postanejo zlati. Po želji postrežemo s kepico vanilijevega sladoleda na vrhu.

Foto: Unsplash in Instagram (@lekkeretenmetlinda)

Naloži več
Zapri