Če se želite za trenutek vrniti v otroštvo, so vonji in okusi najlažja pot do tja. Zato vam predstavljamo idealno jesensko sladico – jabolka v šlafroku (ali ogrinjalu). Ta starodavni recept je dobil ime po nemški besedi Schlafrock, kar v prevodu pomeni jutranje ogrinjalo. Gastro blogerka Erin Silberman ga je spremenila, tako da vam bo zavijanje jabolk v ogrinjalo vzelo malo dlje, a izgledalo bo čudovito. Jabolka v šlafroku so lahko preprost, sladek zajtrk, malica ali sladica. Potrebujete le nekaj sestavin in pripravljeni ste!
Jabolka v šlafroku
Sestavine:
• 1 paket listnatega testa
• 2 srednji/veliki jabolki (lahko uporabite poljubna jabolka, ta recept uporablja McIntosh)
• med
• 1 jajce
• žlica vode
• sladkor v prahu
Potresemo z:
• 1/4 skodelice sladkorja
• 1 žlica cimeta
Zmešajte cimet in sladkor ter odstavite.
Postopek:
1.Pečico segrejemo na 190°C.
2. Testo narežemo na približno 18 tankih trakov. Postavite v zamrzovalnik, medtem ko nadaljujete z naslednjimi koraki, da bo testo ostalo hladno (sicer bo postalo mehko in se bo lepilo na vaše roke).
3. Jabolka narežemo na tanke rezine.
4. Z modelčkom za piškote ali čim okroglim naredite krog znotraj jabolčne rezine. Izgledati mora kot krof.
5. Jabolčne rezine ovijte s testom. Uporabite 2-3 trakove testa in jih ovijte okoli rezine jabolka. Prepričajte se, da je večji del jabolka pokrit, prav je, če ostane malo prostora, saj se bo testo napihnilo. Ponovite s 6-9 rezinami jabolk, dokler ne porabite testa.
6. Jabolka položimo na pekač, obložen s papirjem. Vodo in jajce stepemo, da premažemo testo. Cimet potresemo s sladkorjem in pokapljamo z medom.
7. Pečemo 20-25 minut, do zlato rjave barve.
8. Ko se ohladijo, jih posujemo s sladkorjem v prahu.
Postopek si lahko ogledate v spodnjem videu: