Jajca, pečena na granatnem jabolku, so priljubljena specialiteta zajtrka iz vzhoda – bi jih poskusili?
Če ste bili tako kot mi zmedeni, ko ste videli sliko te povsem nenavadne jedi, ste na pravem mestu. Granatno jabolko in jajca sta živili, ki ju nikoli ne bi pomislili združiti v eni jedi, a se pravzaprav odlično ujameta. Vsaj tako trdijo Azerbajdžanci. Narnumru, tj. jajca na granatnem jabolku, je azerbajdžanska specialiteta, znana kot poslastica, ki jo jemo za zajtrk ali malico.
Sprva ga povezujejo s priljubljeno šakšuko, veliko enostavnejša jed narnumru pa je narejena le iz 4 ali 5 sestavin. Jajca so pečena na osnovi granatnega jabolka (šipka) in čebule, rezultat pa je topel in prehransko bogat obrok, poln sočnih, osvežilnih, kislo-sladkih not.
Recept za Narnumru (Jajca z granatnim jabolkom)
Za pripravo te zanimive jedi potrebujete približno 15 minut, z dodatkom toasta in pomarančnega soka pa je popoln zdrav zajtrk. Sladko-kisli okusi in kontrastne teksture v jedi so res zanimiva kombinacija!
Sestavine:
- 2 granatni jabolki
- 3 jajca
- 1 čebula
- sol
- maslo
Priprava:
- Čebulo drobno nasekljamo in jo na kratko prepražimo na maslu.
- Solimo in dodamo granatno jabolko ter pokrito kuhamo še 5 minut.
- V granatno jabolko z žlico naredimo majhne vdolbine, nato pa vanje previdno položimo jajčka.
- Pokrijte in kuhajte, dokler tekočina ne izhlapi in so jajca kuhana po vaših željah.
- Jajca posolimo in postrežemo s koščkom popečenega toasta.