

Ana Roš, ena najboljših chefinj na svetu, odpira svojo prvo restavracijo na Hrvaškem. Tukaj so podrobnosti
Ko trojna Michelinova chefinja nekaj napove, to nikakor ne more ostati neopaženo. Ana Roš, naša kulinarična ikona in kuharska mojstrica, katere ideje in okusi so od Kobarida do Ljubljane dvignili standarde bistronomije, kmalu prihaja tudi v Istro – in to v Poreč.
»S ponosom napovedujem, da bo moja restavracija mladostnega dininga, JAZ by Ana Roš, konec letošnjega leta odprla svoja vrata v Poreču na Hrvaškem,« je zapisala Ana v objavi na Instagramu, ki je nemudoma požela navdušenje.
Otvoritev je predvidena za december, in če sodimo po ljubljanski različici te restavracije, lahko pričakujemo sproščeno vzdušje, vibrantno glasbo, odlične koktajle in – seveda – vrhunsko hrano. Gre za interpretacijo že znanega koncepta iz Ljubljane, kjer je JAZ v zelo kratkem času postal nepogrešljiv gastronomski naslov tako za domačine kot tudi za goste iz tujine.
Zaljubljena v Istro
“Poreč je logično nadaljevanje moje kulinarične poti. Poletne počitnice sem preživljala v Istri. Tla, morje, sestavine – oblikovali so mene in mojo kuhinjo enako močno kot ljubljanske tržnice in gore doline Soče,” je zapisala Ana. “Že vidim tisto sliko: sonce, krožnik z najbolj svežo ribo, ki jo je pripravil naš tim. Kraj za jesti, piti, ostati še malo. In potem še malo. In še malo. Kraj, ki se imenuje JAZ.”
Restavracija bo umeščena neposredno ob obalo, v reprezentativen prostor v bližini znanih poreških restavracij Divino in Sv. Nikola. Partner v projektu bo domača hotelska skupina Valamar, katere predstavniki so obiskali ljubljanski JAZ, poskusili jedilnik in se odločili, da prav to želijo prenesti tudi v Istro.
Bodite v koraku
s trendi
Prijavite se na novice Journal.
Čustvene in kulinarične korenine
JAZ v Ljubljani je že dobro znan po drznih kombinacijah, kot so ostrige s čilijem in borovim oljem ali parmigiana z arašidovim maslom in česnom fermentiranim v črno. Verjamemo, da bo istrska različica tem okusom dodala še lokalni šarm in avtentične sestavine.
Ta projekt pa ni le gastronomski premik, temveč tudi osebna vrnitev Ane Roš v regijo, v kateri ima – kot pravi sama – globoke korenine, tako čustvene kot kulinarične. »Moj oče v Istri letno prideluje tono paradižnika. To je moj svet, moje otroštvo. Pašta s to šalšo … to je vse, kar potrebujem,« je nedavno povedala v intervjuju za Journal ob odprtju JAZ-a v Ljubljani.
In medtem ko Poreč počasi, a zanesljivo postaja resna gastronomska destinacija, bo prihod Ane Roš to pozicijo nedvomno še utrdil. Mi pa že nestrpno odštevamo dneve do decembra.
Foto: Instagram (@hisafranko, @jazbyanaros)