Hitre in enostavne jesenske sladice, ki jih obožujemo: Jabolčne vrtnice in pečena jabolka z orehi
Hitre in enostavne jesenske sladice, ki jih obožujemo: Jabolčne vrtnice in pečena jabolka z orehi

Hitre in enostavne jesenske sladice, ki jih obožujemo: Jabolčne vrtnice in pečena jabolka z orehi

Jesensko sadje in sezonske sestavine so kot nalašč za nešteto okusnih jedi; od toplih juh do neustavljivih sladic. Obožujemo kostanjeve sladice, sladice s hruškami in slivami, jabolčne pa so zagotovo med našimi najljubšimi. Jabolka so sadje, ki ga obožujemo sveže, v kompotih, štrukljih, tortah in pecivih, najljubši pa so nam hitri in enostavni recepti, ki jih lahko pripravimo v rekordnem času in bodo navdušili goste prav tako kot veliko zahtevnejše torte!

Te dni smo pripravili dva zelo hitra recepta z jabolki, ki sta popolna, osvežilna, polna dišečih not in arom po jeseni. Ne moremo se odločiti, ali imamo raje pečena jabolka z orehi ali spektakularne jabolčne vrtnice! Spodaj sta recepta.

Jabolčne vrtnice

Sestavine:

  • 500 g listnatega testa
  • 4 velika jabolka
  • sok 1 limone
  • 6 žlic marmelade
  • 1 jajce
  • malo rjavega sladkorja
  • malo cimeta
  • sladkor v prahu

Postopek:

  • Pečico segrejemo na 200 stopinj °C.
  • Jabolka operemo, očistimo in narežemo na tanke rezine.
  • V posodi zmešamo limonin sok in malo vode, nato previdno dodamo krhlje jabolk in kuhamo 2 minuti na majhnem ognju, da se zmehčajo.
  • Odmrznjeno listnato testo razvaljamo v pravokotnik in ga narežemo na 12 trakov (6 trakov po 250 g listnatega testa).
  • Vsak trak namažemo z malo marmelade, nato pa razporedimo rezine jabolk.
  • V skledi zmešajte nekaj rjavega sladkorja in cimeta. Jabolka potresemo z mešanico sladkorja in cimeta. Testo z jabolki razvaljamo v vrtnice.
  • Vrtnice spečemo v pekaču za mafine. Premažemo jih s stepenim jajcem, pečemo približno 40 minut na 180°C.
  • Vrtnice postrezite posute s sladkorjem v prahu/po želji z malo medu ali z vaniljevim sladoledom.
jabuke ružice
Ruže od jabuka

Pečena jabolka polnjena z orehi

Pečene jabuke

Sestavine:

  • 6 velikih jabolk
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica medu
  • 1 jedilna žlica cimeta
  • 1/8 čajne žličke mletih nageljnovih žbic
  • 1/2 čajne žličke mletega ingverja
  • 120 g mletih orehov
  • 1 limona
  • sesekljanih orehov
  • po želji: rozine, sesekljani popraženi lešniki, vanilijeva omaka

Postopek:

  • Pečico segrejemo na 200°C. Jabolka operemo, očistimo in odstranimo sredico.
  • Na majhnem ognju segrejte maslo, cimet in med. Dodamo mlete orehe in limonin sok. Pustite, da rahlo zavre.
  • Izdolbena jabolka potresemo s cimetom, nato pa vanje previdno vlijemo omako. Po vrhu jabolk potresemo sesekljane orehe in/ali lešnike ter rozine.
  • Jabolka pečemo 30 minut na 180°C oziroma toliko časa, da se zlato obarvajo.
  • Polnjena jabolka postrežemo z medom in po želji z vaniljevo omako.
pečene jabuke

Foto: Pexels, Unsplash, iStock

Naloži več
Zapri