Hitre in enostavne jesenske sladice, ki jih obožujemo: Jabolčne vrtnice in pečena jabolka z orehi
Jesensko sadje in sezonske sestavine so kot nalašč za nešteto okusnih jedi; od toplih juh do neustavljivih sladic. Obožujemo kostanjeve sladice, sladice s hruškami in slivami, jabolčne pa so zagotovo med našimi najljubšimi. Jabolka so sadje, ki ga obožujemo sveže, v kompotih, štrukljih, tortah in pecivih, najljubši pa so nam hitri in enostavni recepti, ki jih lahko pripravimo v rekordnem času in bodo navdušili goste prav tako kot veliko zahtevnejše torte!
Te dni smo pripravili dva zelo hitra recepta z jabolki, ki sta popolna, osvežilna, polna dišečih not in arom po jeseni. Ne moremo se odločiti, ali imamo raje pečena jabolka z orehi ali spektakularne jabolčne vrtnice! Spodaj sta recepta.
Jabolčne vrtnice
Sestavine:
- 500 g listnatega testa
- 4 velika jabolka
- sok 1 limone
- 6 žlic marmelade
- 1 jajce
- malo rjavega sladkorja
- malo cimeta
- sladkor v prahu
Postopek:
- Pečico segrejemo na 200 stopinj °C.
- Jabolka operemo, očistimo in narežemo na tanke rezine.
- V posodi zmešamo limonin sok in malo vode, nato previdno dodamo krhlje jabolk in kuhamo 2 minuti na majhnem ognju, da se zmehčajo.
- Odmrznjeno listnato testo razvaljamo v pravokotnik in ga narežemo na 12 trakov (6 trakov po 250 g listnatega testa).
- Vsak trak namažemo z malo marmelade, nato pa razporedimo rezine jabolk.
- V skledi zmešajte nekaj rjavega sladkorja in cimeta. Jabolka potresemo z mešanico sladkorja in cimeta. Testo z jabolki razvaljamo v vrtnice.
- Vrtnice spečemo v pekaču za mafine. Premažemo jih s stepenim jajcem, pečemo približno 40 minut na 180°C.
- Vrtnice postrezite posute s sladkorjem v prahu/po želji z malo medu ali z vaniljevim sladoledom.
Pečena jabolka polnjena z orehi
Sestavine:
- 6 velikih jabolk
- 1 žlica masla
- 1 žlica medu
- 1 jedilna žlica cimeta
- 1/8 čajne žličke mletih nageljnovih žbic
- 1/2 čajne žličke mletega ingverja
- 120 g mletih orehov
- 1 limona
- sesekljanih orehov
- po želji: rozine, sesekljani popraženi lešniki, vanilijeva omaka
Postopek:
- Pečico segrejemo na 200°C. Jabolka operemo, očistimo in odstranimo sredico.
- Na majhnem ognju segrejte maslo, cimet in med. Dodamo mlete orehe in limonin sok. Pustite, da rahlo zavre.
- Izdolbena jabolka potresemo s cimetom, nato pa vanje previdno vlijemo omako. Po vrhu jabolk potresemo sesekljane orehe in/ali lešnike ter rozine.
- Jabolka pečemo 30 minut na 180°C oziroma toliko časa, da se zlato obarvajo.
- Polnjena jabolka postrežemo z medom in po želji z vaniljevo omako.
Foto: Pexels, Unsplash, iStock