Najboljša zimska juha iz rdeče pese: Obožujemo to toplo, kremasto juho, polno vitaminov
Najboljša zimska juha iz rdeče pese: Obožujemo to toplo, kremasto juho, polno vitaminov

Najboljša zimska juha iz rdeče pese: Obožujemo to toplo, kremasto juho, polno vitaminov

Medtem ko nas do bogate sezone našega najljubšega sadja in zelenjave loči še nekaj mesecev, je vredno biti ustvarjalen in iz zimskih jedi potegniti kar največ. Eno izmed živil, iz katerega lahko pripravimo številne izjemno okusne in zdrave jedi, je zagotovo rdeča pesa. Najpogosteje ga jemo v solatah, danes pa vam predstavljamo recept za pravo ozimnico, ki jo obožujemo.

Kremna, bogata juha iz rdeče pese je polna arom, a tudi vitaminov, mineralov in antioksidantov. Ogrela vam bo telo in dušo, mi pa imamo zelo preprost recept, da bo lahko na vaši mizi veliko pogosteje kot doslej. Ni nam treba niti omenjati, kako učinkovito izgleda, ko jo postrežete!

Kremna juha iz rdeče pese

Juho iz rdeče pese lahko pripravite na več načinov: rdečo peso popečete v pečici ali skuhate v vodi ali pa jo narežete na kocke in skuhate na ognju z drugo zelenjavo in osnovo. Mi smo se tokrat odločili za slednjo možnost, če pa se boste odločili, da peso najprej skuhate in nato blendate – jo skuhajte v olupku, da ohrani svetlo barvo in vse vitamine, olupke pa olupite, ko peso vzamete iz vode.

Če želite, lahko juhi dodate malo masla, pri serviranju pa bodite ustvarjalni. Semena, omake na osnovi smetane, krutoni, zelišča, izbira je vaša.

Sestavine:

  • 500-600 g rdeče pese
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 500 ml zaloge
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper
  • svež timijan ali meta

Postopek:

  • Rdečo peso olupimo in narežemo na kocke.
  • Na olivnem olju nekaj minut pražimo sesekljano čebulo, česen in vejico timijana, nato dodamo rdečo peso.
  • Kuhajte minuto, nato dodajte osnovo. Solimo in popramo, zmanjšamo ogenj in kuhamo še 20-30 minut.
  • Ko je rdeča pesa mehka, ugasnemo ogenj in pustimo, da se ohladi. Odstranite vejico timijana.
  • Prestavite v blender in mešajte, dokler ne dobite gladke juhe.
  • Vrnite v skledo in segrejte.
  • Juho serviramo v skledicah ali globokih krožnikih, prelijemo z žlico kisle smetane ali grškega jogurta, semena po izbiri ter malo svežega timijana ali mete.
Naloži več
Zapri