

Slasten prigrizek s kakijem v glavni vlogi je hkrati hranilen, eksotičen in presenetljivo preprost
V našem gastro kotičku se vse pogosteje znajdejo nenavadna živila, ki jih mnogi (še vedno) niso poskusili, pogosto pa jih tudi še niso videli v živo. V kategorijo takšnih živil sodi na primer črni sapot – eksotična rastlina, ki jo zaradi nenavadnega okusa imenujejo tudi čokoladne sadje. Čeprav je pogostejši od črnega sapota, je kaki še eno živilo, ki ga mnogi opišejo kot nepoznano in tuje. Še več – črni sapot je pravzaprav bližnja sorodnica kakija. A ta sorta sadeža je lahko tudi glavna zvezda preprostega popoldanskega prigrizka, ki smo ga našli na Instagram profilu @natsnourishments – v nadaljevanju razkrivamo vse o njem.
Kaj je kaki oz. japonsko jabolko?
Kaki izvorno prihaja iz Kitajske, hkrati pa velja za nacionalno sadje Japonske. Zaradi izrazite barve pritegne pozornost že na prvi pogled. Poleg tega je bogat z različnimi vitamini, predvsem A, C in K. Plod kakija je sočen in sladek, najpogosteje pa se uživa samo notranjost – brez lupine. Čeprav se največkrat uporablja kot eksotična sestavina v receptih, kaki uporabljajo tudi v kozmetiki. Tokrat pa ostajamo pri kulinarični temi in preizkušamo recept, pri katerem poleg kakija uporabimo le še tri sestavine.
To so grški jogurt, chia semena in orehi. Torej sestavine, ki jih morda že imate v kuhinji. Ta recept, označen kot popoldanski prigrizek, je idealna priložnost za eksperimentiranje s kakijem. Čeprav potrebujete le eno jabolko, vam, če vam je recept všeč (ki vam ne vzame več kot pet minut časa) predlagamo, da naslednjič naredite večjo količino te poslastice. Poleg tega ga lahko poskusite kot nekoliko drugačen zajtrk.
Sestavine
• kaki
• grški jogurt
• orehi
• chia semena
Priprava
Ko na dno sklede ali globokega krožnika zlijete grški jogurt, dodajte pretlačeno notranjost kakija. Združite ti dve sestavini, nato pa po vrhu dodajte orehe, chia semena in druge dodatke po želji. Ta preprost recept je idealen kot popoldanski prigrizek in je le ena od številnih možnosti, kako se lahko poigrate z okusom kakija, ki ga boste morda prav v tej obliki prvič poskusili.
Članek je povzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@natsnourishments, @allosimone)