

Karpatka je tradicionalna poljska sladica, to je torta iz skorje in fine kreme med njima. V najpreprostejši obliki je narejena z vanilijevo kremo, zato ima vzdevek “poljski kremni sir“. V tokratni jesenski izdaji pripravljamo karpatko z jabolki, okusi vanilije, karamele in cimeta pa bodo poskrbeli, da bo ta sladica postala priljubljena med vsemi, ki jim jo postrežete!

Lupina
- 150 ml vode
- 100 ml mleka
- 100 g masla
- Ščepec soli
- Pol čajne žličke sladkorja
- 150 g moke
- 5 jajc
Pečico prižgemo na 200 stopinj. Dva modela premera 26 cm obložimo s papirjem za peko, papir in obod modela pa še malo namastimo. Če nimate dveh, pripravite enega, drugo polovico pa boste spekli po prvi.
Mleko, vodo, maslo, sol in sladkor pristavimo na srednji ogenj. Kuhajte, dokler se maslo ne stopi, nato pa zavre. Odstavimo z ognja, eno za drugo dodajamo presejano moko in s kuhalnico mešamo toliko časa, da dobimo kroglično, enotno testo. Sedaj vrnite na ogenj, ki ste ga spet zmanjšali, in med stalnim mešanjem ali obračanjem testa po posodi kuhajte približno 2 minuti.
Ko končate, pustite testo, da se ohladi približno 10 minut. Nato dodajajte jajca po eno, pri čemer morate vsako dobro vmešati v testo. To lahko naredite metlico, lahko pa tudi z mešalnikom.
Testo razdelimo na dva enaka dela. Testo rahlo razporedimo po pripravljenem modelu. Pečemo 20 do 25 minut v ogreti pečici. Videli boste, da je testo zelo naraslo, ko se ohladi, pa bo padlo. Ko se skorja malo ohladi, jo prestavite na pladenj, da se ohladi, in pa pripravite model za drugo skorjo in vse ponovite.

Jabolčna krema
- 4 jabolka (500g)
- 50 g sladkorja
- 50 g masla
- 1 velika čajna žlička cimeta
- 100 ml vode
- 10 g gustina
Jabolka očistimo in olupimo, nato pa jih narežemo na majhne kocke.
Dajte v posodo z maslom, sladkorjem in cimetom, nato pa dušite ali kuhajte, dokler se jabolka ne zmehčajo.
Dodamo vodo, v katero smo dobro vmešali gustin, nato kuhamo toliko časa, da se vse skupaj zgosti.
Kremo pustimo, da se ohladi.

Krema
- 750 ml mleka
- 150 g sladkorja
- Ekstrakt vanilije po želji
- 2 rumenjaka
- 60 g gostote
- 40 g navadne moke
- 150 g masla
Zavremo 600 ml mleka s polovico sladkorja. Preostalo mleko in sladkor dobro stepemo z rumenjaki. Nato dodamo obe moki.
V to mešanico dodajte kuhano mleko, premešajte, da ni grudic. Nato vrnemo v lonec in kuhamo na majhnem ognju, dokler se ne zgosti.
Pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
Maslo na sobni temperaturi miksate toliko časa, da postane kremasto, nato pa po malem dodajate ohlajeno kremo in mešate dokler ne dobite lepe kreme.

Zlaganje
Eno skorjo položite na servirni krožnik. Obroč za model postavite nazaj okoli te skorje.
Pripravljeno kremo stresemo in zgladimo. Nato namažemo ohlajeno jabolčno kremo in zgladimo.
Na koncu damo drugo skorjo, ki jo narežemo na rezine in razporedimo, saj tako lažje režemo torto.
Torto postrežemo posuto s sladkorjem v prahu ali prelito z malo karamele.

Recept je pripravila Irena Gavran z bloga Pregacha. Več odličnih receptov poiščite na njenem blogu ali Instagram profilu.
Foto: Irena Gavran