Kislo testo ne pozna letnega časa, je brezčasno in vsi ga imajo radi. Ti zvitki so z malo popestritve za vse ljubitelje pikantnega. Čeprav so temperature takšne, da je težko prižgati pečico, če imate kaj volje – naredite te zavitke. Cel dan boste imeli kaj prigrizniti, odlični so za druženje ob pivu, za na plažo, pikantnost pa lahko prilagodite svojemu okusu.
Recept za pikantne, aromatične zvitke
Sestavine za testo:
- 1 suhi kvas
- 2 žlici sladkorja
- 200 ml mlačne vode
- 600 g navadne moke
- 100 ml mleka
- 70 ml oljčnega olja
- 2 jajci
- 3 stroki česna (stisnjeni)
- 1 čajna žlička soli
Sestavine za nadev:
- 250 ml oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 1 čili paprika
- 1 čajna žlička mlete pekoče paprike
- 25 g svežega peteršilja
Postopek:
- V skledi zmešamo kvas, sladkor in toplo vodo ter pustimo, da kvas vzhaja. V drugo posodo dodamo moko, na sredini naredimo jamico in dodamo vse ostale sestavine. V skledo dodamo kvas in nekaj minut gnetemo testo.
- Pustimo vzhajati eno uro.
- Vse sestavine zmešajte v mešalniku, da se čim bolj zmeljejo.
- Testo razvaljamo na pomokani površini čim tanjše. Premažemo z nadevom (ni treba varčevati, pustimo, da se malo izcedi) in narežemo na kvadrate. Vsak kvadrat zvijemo in položimo v pekač obložen s papirjem za peko. Preostanek omake premažemo po vsakem zavitku in pustimo vzhajati na toplem v pečici segreti na 180 (15,20 min).
- Pečemo, dokler se lepo ne zapečejo, cca 25 min.
Recept prinaša Irena Gavran z bloga Pregacha. Več odličnih receptov poiščite na njenem blogu ali Instagram profilu.
Foto: Irena Gavran