Palačinke niso jed, o kateri se veliko govori, palačinke preprosto zmešamo in spečemo – govorijo same zase. So jed, ki večino od nas vrne v najsrečnejše trenutke otroštva, nas spomni na stare starše, razigrane večere polne smeha in ljubezni. Ko govorimo o hrani na splošno, so najpreprostejše jedi pogosto tiste, ki nosijo največ čustev in spominov. Danes ne bomo komplicirali z ekstravagantnimi kombinacijami in recepti, ampak bomo delili star, klasičen recept, ki se vedno odlično izkaže, njihov vonj pa v hipu razveseli vsako družino.
Palačinke so najljubša sladica na svetu, zato ne preseneča, da obstaja tudi svetovni dan palačink, ki je hkrati tudi pustni torek, zato ga praznujemo vsako leto na drug datum. Boxing day zaznamuje dan pred začetkom posta, tradicionalnega obdobja abstinence, zato so se gospodinjstva na ta dan znebila zalog moke, jajc in sladkorja pred začetkom 40-dnevnega posta. Ni bilo boljšega načina, da bi se znebili te hrane – in tudi danes ga ni. Svetovni dan palačink večinoma praznujejo v angleško govorečih deželah, a ga z veseljem posvoji tudi preostali svet.
Postopek:
- V skledi z metlico ali mešalnikom stepemo jajca, sol in sladkor. Po malem dodajamo moko in mleko. Če je zmes gosta, jo razredčimo z mineralno vodo, zaradi česar bo testo bolj rahlo.
- Če za okus dodajate limonino lupinico in vanilijev sladkor, naredite to zdaj.
- Ponev segrejemo in dodamo olje. Odstranite odvečno olje in ko je ponev vroča, vlijte 1 žlico mešanice. Pecite, dokler se robovi ne začnejo ločevati, nato obrnite. Obe strani palačinke se morata lepo zlato obarvati.
- Prva palačinka je vedno “test” – delite jo z družino, da ugotovite, ali morate dodati več sladkorja ali soli.
- Palačinke postrezite z marmeladami in marmeladami, čokoladnim namazom, sadjem in medom. Nekateri imajo najraje prazne palačinke, odlične pa so tudi z limono in sladkorjem.
Foto: Pexels, Unsplash