Diši po septembru: Pecivo z makom, ki je enostavno za pripravo
Diši po septembru: Pecivo z makom, ki je enostavno za pripravo

Diši po septembru: Pecivo z makom, ki
je enostavno za pripravo

V svetu gastronomije preproste kombinacije pogosto poskrbijo za največji užitek, eden od aktualnih trendov pa je kombinacija osvežilne limone in dišečega maka. Ta makov kolač z limono odlično uravnovesi sladkost in kislost, hrustljava makova semena pa dodajo zanimivo teksturo. Še bolj mikavno pa jo naredi dejstvo, da je zelo enostavna za pripravo, rezultat pa je osvežilna sladica, ki bo všeč vsem. Navdih za recept smo našli na Instagram profilu @maja_jalsovec.

Sestavine:

Za kolač:

200 g sladkorja
lupina 2 limon
3 jajca
1 čajna žlička ekstrakta limone
150 ml olja
150 ml mleka
200 g gladke moke
50 g makovih semen
5 g pecilnega praška

Za limonino kremo:

4 rumenjaki
80 ml limoninega soka
130 g sladkorja
90 g masla
čajna žlička makovih semen

Priprava:

Za začetek segrejte pečico na 170 stopinj. V veliki skledi zmešamo sladkor in naribano lupinico dveh limon. To je ključni korak, ki da torti intenziven vonj in okus po citrusih. Nato dodamo jajca in vse skupaj stepamo z mešalnikom, dokler zmes ne postane svetla in penasta. Tej zmesi dodajte limonin ekstrakt, olje in mleko ter nadaljujte z mešanjem, dokler se sestavine ne povežejo. Ko so tekoče sestavine dobro premešane, postopoma dodajamo moko, pecilni prašek in mak. Nežno mešajte, dokler ne dobite gladkega testa. Zmes vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici približno 25 minut oziroma toliko časa, da zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino kolača, ne pride ven suh.

Ko je kolač pripravljen, ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Medtem ko se torta hladi, lahko pripravite limonino kremo. V manjši skledi zmešamo rumenjake, limonin sok in sladkor. Mešanico postavimo na srednji ogenj in ob stalnem mešanju kuhamo, dokler se ne zgosti. Ko dosežete želeno gostoto, odstavite z ognja in vmešajte maslo, dokler se popolnoma ne stopi. Na koncu dodamo še žličko maka za dodaten vizualni in okusni kontrast. Kremo pustimo, da se ohladi, nato pa jo prelijemo čez ohlajeno torto.

Z razlogom dodajamo to torto z limono in makom na naš seznam priljubljenih. Je lahka, osvežilna in idealna za vsako priložnost.

*Članek je prevzet z Journal.rs

Foto: Instagram (@domsli22@maja_jalsovec, @butternutbakery)

Naloži več
Zapri