Spoznajte najboljše slovenske stiliste hrane: Ustvarjanje vizualnih kulinaričnih užitkov
Spoznajte najboljše slovenske stiliste hrane: Ustvarjanje vizualnih kulinaričnih užitkov

Spoznajte najboljše slovenske stiliste hrane: Ustvarjanje vizualnih kulinaričnih užitkov

Kulinarično stiliranje je več kot le aranžiranje hrane na krožniku – gre za pripovedovanje zgodbe s teksturami, barvami in kompozicijo. V Sloveniji majhna, a rastoča skupnost nadarjenih kulinaričnih stilistov premika meje tega, kar pričakujemo od kulinaričnih vizualij. Ne glede na to, ali gre za kuharske knjige, restavracije ali oglaševanje, ti ustvarjalci spremenijo jedi v umetniška dela. Oglejmo si nekaj najbolj opaznih stilistov hrane v Sloveniji in čarobnost, ki jo vnesejo v vsak projekt.

Sabina Penšek: Pionirka stiliranja hrane

Sabina Penšek je pionirka v slovenski industriji stiliranja hrane, ki združuje svoje oblikovalsko ozadje s strastjo do kulinarike. Znana po svoji natančni pozornosti do detajlov, tesno sodeluje z vrhunskimi kuharji, blagovnimi znamkami in mediji ter spreminja hrano v vizualno osupljive kompozicije. Njeno delo presega preprosto predstavitev in ustvarja čutno izkušnjo, ki združuje barvo, teksturo in okus. Sabinin pristop poudarja harmonijo med estetiko in okusom, kar jo uvršča med vodilne v slovenski gastronomiji.

Pomembni projekti: Eno njenih večjih sodelovanj je bilo z znamko McDonalds, kjer je njen stil prinesel edinstven, sodoben pridih njihovim marketinškim materialom. Poleg tega je sodelovala z trgovskimi verigami kot so Mercator, Lidl, Hofer in Tuš, s slovenskimi restavracijami in kulinaričnimi dogodki, kjer je s svojo značilno estetiko popestrila njihovo gastronomsko ponudbo.

Gruša Zorn: Kulinarična umetnost

Gruša Zorn je eno vodilnih imen stiliranja hrane v Sloveniji, znana po svojem prefinjenem in zelo podrobnem delu. Z ozadjem v likovni umetnosti in gastronomiji Gruša združuje svojo strast do hrane z umetniškim pridihom in ustvarja kompozicije, ki so tako lepe kot okusne. Njeni projekti obsegajo fotografiranje hrane za vrhunske revije, oglaševalske kampanje in celo embalažo hrane. Tisto, kar ločuje Grušo, je njena sposobnost, da poskrbi, da je hrana videti naravna in okusna, obenem pa ji daje elegantno, skoraj kiparsko kakovost. Od rustikalnih štruc kruha do vrhunskih jedi, se Grušino delo pogosto zdi kot trenutek, zamrznjen v času, tik preden naredite popoln prvi ugriz.

Pomembni projekti: Gruša Zorn je oblikovala stile za večje slovenske blagovne znamke in sodelovala z mednarodnimi strankami, kar ji daje sloves tako zaradi ustvarjalnosti kot profesionalnosti. Njeno delo pogosto krasi strani kulinaričnih revij in pomaga postavljati vizualni standard oblikovanja hrane v Sloveniji.

Koohna: kjer se hrana sreča s funkcionalnostjo

Koohna, ima edinstven pristop k oblikovanju hrane z integracijo funkcionalnosti in estetike. Čeprav so znani predvsem po svojem delu z gurmansko morsko hrano, se njihovo strokovno znanje o oblikovanju hrane širi na področja, kot so načrtovanje dogodkov in uredniško fotografiranje. Koohnin slog je zemeljski, svež in globoko zakoreninjen v trajnostnih lokalnih sestavinah. Njihova filozofija se vrti okoli prikazovanja naravne lepote hrane, pri čemer pogosto uporabljajo organske oblike in nastavitve, da poudarijo sestavine v njihovi najčistejši obliki.

Pomembni projekti: Koohna je bila vključena v številna sodelovanja s kuharskimi mojstri in restavracijami v Sloveniji ter pomagala pri oblikovanju menijev, ki so videti tako dobri kot okusni. Njihovo delo je globoko povezano s slovensko kulinariko, zato so zaupanja vredno ime tako na področju oblikovanja hrane kot kulinaričnega svetovanja.

Barbarella Studio: Oblikovanje hrane z veganskim pridihom

Barbarella Studio, ki ga vodi Barbara Radojlović, je zaslovel ne le s stiliziranjem hrane, ampak tudi s pionirsko ponudbo veganske hrane. Specializirana za rastlinske jedi, v vsak projekt vnaša svojo filozofijo ozaveščenega in zdravega življenja. Njen stil je čist, barvit in živahen ter odraža svežino sestavin, ki jih uporablja. Barbarella Studio pogosto dela na projektih, ki morajo posredovati zdravo in etično sporočilo, njihova pozornost do detajlov pa zagotavlja, da je vsaka jed videti tako slastna kot hranljiva.

Pomembni projekti: Barbarella Studio je sodeloval pri številnih veganskih kuharskih knjigah, blogih o hrani in lansiranjih izdelkov ter sodeloval z blagovnimi znamkami življenjskega sloga in dobrega počutja. Zaradi njihove zavezanosti ekološko ozaveščenim praksam so priljubljena izbira za blagovne znamke, ki želijo svoje vizualne podobe uskladiti s trajnostnim življenjem.

Miha Bratina: Vizualni pripovedovalec v svetu kulinarike

Miha Bratina je stilist hrane z edinstvenim fokusom na pripovedovanju zgodb. Miha, ki ima izkušnje tako s fotografijo kot s kulinariko, pristopa k oblikovanju hrane kot razširitvi svoje vizualne pripovedi. Njegova dela pogosto zaznamujejo muhasta osvetlitev, dramatični kontrasti in skoraj kinematografska kakovost. Njegov stil je kot nalašč za blagovne znamke in projekte, ki želijo vzbuditi čustva in vzdušje, od rustikalnih in domačih okolij do elegantnih, sodobnih postavitev. Pogosto pride do izraza njegova osebna povezanost s slovensko prehransko tradicijo, zaradi česar je njegovo delo ne le vizualno privlačno, ampak tudi globoko zakoreninjeno v kulturi.

Pomembni projekti: Miha je oblikoval hrano za najrazličnejše stranke, vključno z restavracijami, blagovnimi znamkami hrane in uredniki. Njegova sposobnost ustvarjanja tako ležernega kot prefinjenega videza ga je uvrstila med najbolj vsestranske stiliste hrane v Sloveniji.

Taja’s Goods: Organska lepota v vsaki jedi

Taja’s Goods, ki jo vodi stilistka hrane in ustvarjalka vsebin Taja Polovšak, diplomantka Akademije za likovno umetnost, ki se osredotoča na lepoto preprostosti. Njen stil zaznamujejo minimalistične kompozicije in osredotočenost na naravno svetlobo, s poudarkom na sezonskih, organskih sestavinah. Tajin pristop k oblikovanju hrane je zelo oseben – verjame v to, da je vsak obrok doživetje, pa naj bo to preprosta skleda za zajtrk ali dovršen namaz za fotografiranje. Njen portfolio na Instagramu je poln lepo obloženih jedi, ki poudarjajo njeno ljubezen do čiste, sveže hrane. Tajino delo je idealno za blagovne znamke, ki želijo sporočati pristnost in dobro počutje.

Pomembni projekti: Taja je oblikovala stile za številne blagovne znamke v prehrambeni industriji, predvsem večje trgovce, njen Instagram pa je postal vir navdiha za domače kuharje in ljubitelje hrane. Veliko sodeluje z video produkcijami, ki ustvarjajo vsebine za tuje trge.

Slovenski stilisti hrane ne polepšajo le krožnikov, ampak s svojimi kreativnimi vizijami povzdignejo celotno kulinarično izkušnjo. Ne glede na to, ali delajo s tradicionalnimi slovenskimi sestavinami ali inovativnimi veganskimi jedmi, ti umetniki oblikujejo naš pogled in doživljanje hrane. Njihovo delo presega estetiko in vpliva na to, kako cenimo zgodbe in kulture, ki stojijo za obroki, ki jih jemo. Od fotografiranja do predstavitve izdelkov so v središču rastoče slovenske gastronomske scene in vsakemu projektu dodajajo vizualno popestritev.

Foto: Instagram (@koohna; @grusa_foodstyle_official; @barbarellagreenchef; @miha_bratina; @tajasgoods)

Naloži več
Zapri