Kulinarični trendi v 2025: Renesansa polnjenih testenin, čaji tudi v sladicah, pečena lubenica …
Vstopili smo v leto 2025, svet gastronomije pa nas še naprej preseneča s kombinacijo inovativnosti in vračanja h koreninam. Po napovedih, ki jih je objavil Forbes, se nam obetajo razburljivi trendi, ki bodo oblikovali naše krožnike, kuhinje in seveda družbena omrežja. Od renesanse polnjenih testenin do kreativne uporabe čaja, tukaj je nekaj kulinaričnih trendov, ki jih lahko pričakujemo v tem letu.
Renesansa polnjenih testenin
Cmoki, tortelini, gyoza in sorodne jedi niso novost, a letos doživljajo pravi razcvet. Eksperimentirajo z nenavadnimi nadevi, kot so sladki krompir, juha iz volovskega repa in eksotičnimi začimbami, hkrati pa prilagajajo obliko in tehnike priprave sodobnim trendom. Družbena omrežja, predvsem TikTok, so že preplavljena s kreativnimi interpretacijami polnjenih testenin, ki združujejo tradicijo in sodobno gastronomijo.
Čas za čaj!
Matcha in chai sta že dolgo uveljavljena v gastronomskem svetu, vendar leto 2025 prinaša poudarek na drugih vrstah čajev, kot so Earl Grey, rooibos in cvetlični poparki kamilice, cimeta in koprive. Te arome najdejo pot v pekovske izdelke, koktajle in celo slane jedi. Zaradi kombinacije zdravja, okusa in vsestranskosti je čaj idealen za sodobno kuhinjo in ga postavlja v središče pozornosti.
Leto lubenice
Lubenica, simbol poletja, letos presega običajne meje. Pečena lubenica, kombinacije s feta sirom ali sir halumi na žaru so le nekateri primeri, kako se ta sočni sadež prilagaja novim gastronomskim tehnikam. Dediščine sort lubenic, kot sta casaba in cucamelon, navdušujejo s svojo raznolikostjo in trajnostjo, medtem ko njihova privlačnost na Instagramu dodatno povečuje njihovo priljubljenost.
Mehiška kuhinja v središču pozornosti
Pristne mehiške jedi, kot so cochinita pibila, salsa negra in atole, končno dobivajo pozornost, ki si jo zaslužijo. Njihovi bogati okusi in prilagodljivost so navdih za kuharje po vsem svetu. Tradicionalne pijače, kot sta café de olla in carajillosa, ki so postale priljubljene leta 2024, še naprej osvajajo police trgovin in jedilnike kavarn, takosi in buritosi pa ostajajo nepogrešljivi v ulični gastronomiji.
Hrana za dobro razpoloženje
Za obvladovanje vsakodnevnega stresa potrošniki vedno bolj iščejo živila, ki dvigujejo razpoloženje. Zelišča, kot sta limonska trava in bergamotka, pa tudi inovativni izdelki, kot sta čokolada z dimljeno soljo in kalabrijski čili, ustvarjajo popolno ravnovesje med umirjenostjo in vznemirjenjem.
Foto: Unsplash, iStock