

Prihod jagod na tržnice in v trgovine je eden naših najljubših znakov prihoda pomladi. Jagode obožujemo tako sveže kot v vseh sladicah, ena najpreprostejših za pripravo pa je jagodni zavitek. Čeprav zavitke najpogosteje jemo s polnilom iz jabolk ali višenj, tisti, ki še niste poskusili različice z jagodami, ne veste, koliko zamujate! Nam je ljubša od vseh drugih. Kombinacija sočnih in sladkih jagod ter tanke, hrustljave skorjice z dodatkom sladkorja v prahu in kančkom vanilje je preprosto popolna!

Jagodni zavitek: recept, ki ga boste pripravili večkrat
Jagodni zavitek je enostaven za pripravo in ga lahko naredite na več načinov. Testo lahko pripravite sami ali uporabite kupljene liste za zavitke, nadev pa lahko naredite iz svežih jagod ali jih predhodno pokuhate. Poleg jagod lahko dodate tudi kremni sir ali vanilijevo kremo, a naš najljubši način je preprost nadev iz svežih jagod. Zavitek lahko postrežete s kepico vanilijevega sladoleda ali prelijete z vanilijevim prelivom!
Sestavine:
- paket listov za zavitek (500 g)
- 600 g svežih jagod
- 80 g sladkorja (odvisno od sladkosti jagod)
- 1/2 limone (naribana lupinica)
- maslo (za premaz listov)
- 1 vaniljev sladkor
- 1 žlička koruznega škroba (gustina)
- 1 jajce + 1 žlica hladne vode (za premaz)
- sladkor v prahu (za posip)
Postopek:
- Jagode operite, očistite in narežite na koščke.
- V skledi dobro premešajte jagode, sladkor, vaniljev sladkor, koruzni škrob in naribano limonino lupinico.
- Na delovno površino položite en list testa, ga tanko premažite s stopljenim maslom, nanj položite drugi list in ga ponovno premažite.
- Nadev iz jagod in sladkorja enakomerno razporedite po testu, pri tem pa pustite prazne robove. Previdno zvijte v zavitek.
- Postopek ponovite z vsemi listi. Zavitek položite v pekač, ki ste ga predhodno namazali z maslom.
- Jajce stepite z žlico vode in z mešanico premažite zavitek.
- Pecite 30–40 minut pri 180 °C, dokler ne postane zlato rjav in hrustljav.
- Počakajte, da se ohladi, nato ga posujte s sladkorjem v prahu. Postrezite!
Članek je povzet s portala Journal.hr
Foto: Instagram, Dupe Photos