Magnolija je ena izmed najstarejših rož. Njene cvetne liste lahko uporabimo za pripravo okusnega sirupa
Magnolija je ena izmed najstarejših rož. Njene cvetne liste lahko uporabimo za pripravo okusnega sirupa

Magnolija je ena izmed najstarejših rož. Njene cvetne liste lahko uporabimo za pripravo okusnega sirupa

Magnolija je ena glavnih asociacij na pomlad, njeni cvetovi pa so lahko različnih velikosti in barv. So sinonim za razkošje, dobro počutje in stabilnost, njihovo lepoto pa so prvič opisali že v 18. stoletju – na Kitajskem in Japonskem. Zaradi pastelnih cvetnih listov, ki se najpogosteje pojavljajo v nežnih odtenkih, je ta roža, ki ima pogosto obliko zvezde, danes ena najbolj priljubljenih v svetu hortikulture. Malo pa je tistih, ki poznajo dejstvo, da je magnolija najstarejša roža in da ima številne zdravstvene koristi.

magnolia • / mæɡˈnəʊ.li.ə / • noun

Sodeč po nekaterih predpostavkah je magnolija prva roža, ki je zacvetela na planetu Zemlja. Obstajala je že pred pojavom na primer čebel in podobnih žuželk, zato je deležna posebne pozornosti. Prav zaradi tega so številna stara ljudstva v njej videla simboliko, ki se je ohranila do danes. Prav tako po znanosti feng shui magnolija vpliva na mir v hiši, njeni pozitivni učinki pa se odražajo tudi v njenih zdravilnih lastnostih.

Več stoletij je veljalo prepričanje, da lahko nekatere vrste tega drevesa delujejo protivnetno. Poleg tega se nekatera uporabljajo pri preprečevanju kašlja in bolezni dihal. Ravno zaradi tega so lahko njeni cvetni listi užitni in sestavina za pripravo različnih jedi ali pijač. Tokrat se bomo posvetili receptu, po katerem bo nastal piten sirup, ki smo ga našli na Instagram profilu @thehappypear in vas bo zagotovo navdušil.

Sestavine:

  • 150 g cvetnih listov magnolije
  • 400 g belega sladkorja
  • 300 ml vode

Pripprava:

Operite cvetne liste magnolije in jih narežite na majhne koščke. Za pripravo sirupa v ponvi zmešajte 300 ml vode in 300 g belega sladkorja. Ko se sladkor stopi, dodajte 100 g cvetnih listov magnolije in jih pustite v topli vodi približno 15 minut. Cvetne liste mešamo postopoma, da se ne primejo dna.

Nato sirup precedimo in prelijemo v čisto steklenico. Čez nekaj časa se bo sirup ohladil in postal gost. Za pripravo magnolijinega sladkorja zdrobite 50 g cvetnih listov magnolije in jih zmešajte s 100 g sladkorja. Sladkor preložimo na krožnik in v njem povaljamo rob kozarca, dokler se popolnoma ne prime na vrh kozarca. Sirup lahko kombinirate z navadno ali gazirano vodo – in morda bo osvežilna pijača zaradi svojega cvetličnega okusa postala ena vaših najljubših.

Foto: Instagram [ @thehappypear, @union_restaurant ] / Unsplash @biancablah

Naloži več
Zapri