Vsi so ponoreli za matcho – zdaj pa jo uživamo tudi v obliki piškotov
Vsi so ponoreli za matcho – zdaj pa jo uživamo tudi v obliki piškotov

Vsi so ponoreli za matcho – zdaj pa jo
uživamo tudi v obliki piškotov

Če obstaja trend v svetu gastronomije, ki je imel svetovni vpliv, je to nedvomno matcha. Ta prašek, ustvarjen iz zelenega čaja, je priljubljen zaradi številnih razlogov. Prvič, ima številne koristi za zdravje. Matcha je bogata z antioksidanti, varuje zdravje jeter, možganov in srca. Ugodno vpliva tudi na metabolizem. Matcha je mnogim priljubljena tudi zato, ker jo lahko pripravimo na nešteto načinov.

Uživa se v obliki klasičnega latte napitka, lahko pa tudi v kombinaciji s kavo. Uporablja se tudi kot skrivna sestavina številnih neustavljivih sladic. Tokrat se osredotočamo na klasično sladko jed – piškote. Čeprav obožujemo tiste klasične, s čokolado, je zdaj čas, da poskusimo nekaj novega. Spodaj je recept za matcha piškote z belo čokolado.

Matcha piškoti

Za ta recept boste potrebovali naslednje sestavine.

  • 180 g moke
  • 1 žlica matche prahu
  • 1 žlica mleka v prahu
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ½ žličke sode bikarbone
  • ½ čajne žličke soli
  • 115 g zmehčanega masla
  • 150 g belega sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 100 g bele čokolade, sesekljane

Priprava

  • Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija in na pekač položimo peki papir.
  • V manjši skledi zmešamo suhe sestavine – moko, matcho, mleko v prahu, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
  • V večji skledi z mešalnikom mešamo maslo, da postane kremasto. Dodamo sladkor in mešamo 3-4 minute.
  • Dodajte jajca in vanilijev ekstrakt, mešajte, dokler se sestavine ne povežejo.
  • Mešanici dodajte suhe sestavine in na kratko premešajte, da se povežejo. Vendar pazite, da moka ostane rahlo vidna.
  • Dodamo narezano čokolado in vse skupaj z lopatko premešamo. Mešanice ne premešajte.
  • Z lopatico za sladoled zajemajte eno za drugo zmes za piškote. Med kroglicami pustimo nekaj prostora, saj se med peko povečajo.
  • Piškote pečemo 12-14 minut – dokler se robovi ne zapečejo in sredina ostane mehka. Možnost dodajanja še malo bele čokolade v zadnjih dveh minutah peke.
  • Pustimo, da se piškoti ohladijo približno 10 minut.

Foto: Instagram (@by.dust / @teakandthyme)

Naloži več
Zapri