Medenjaki: Imamo recept za takojšnjo srečo!
Medenjaki: Imamo recept za takojšnjo srečo!

Medenjaki: Imamo recept za
takojšnjo srečo!

Medenjaki … Ti priljubljeni božični piškoti imajo veliko imen, vsi pa skrivajo eno – najbolj zabavne praznične prigrizke, polne dišečih začimb. Že en pogled nanje vas bo razveselil, super pa je, da zdržijo dolgo časa, lahko so izvirno darilo ali celo užitni okras za jelko.

Okusi gingerbread so nekaj med poprovo meto in medenjaki, dišijo pa po najfinejših zimskih začimbah: cimetu, nageljnovih žbicah, muškatnem oreščku, pimentu in ingverju. Zgodovina tega piškota sega v 16. stoletje, na dvor Elizabete I., ki je uglednim gostom stregla piškote v različnih oblikah. Različne izpeljanke tega lika so del folklore in pogoste gostje otroških zgodb.

Najbolj tradicionalna oblika medenjaka so kratke roke in noge, ki jih izrežemo s pomočjo kalupa, nato pa mu z jedilno barvo ali glazuro narišemo obraz in ostale poteze. Človeški videz mu lahko damo tudi tako, da ga pred peko vtisnemo v testo, iz zmesi pa lahko naredimo še razne druge božične oblike. Vsekakor pa bo avantura peke in risanja medenjakov zabavna za vsakogar, ki se tega loti.

Sestavine:

  • 145 g masla
  • 180 g rjavega sladkorja
  • 400 g moke
  • 1 jajce
  • pol čajne žličke vanilijevega ekstrakta
  • pol žličke pecilnega praška
  • pol žličke sode bikarbone
  • 1 čajna žlička ingverja
  • 1 čajna žlička cimeta
  • pol žličke zmletih nageljnovih žbic
  • pol žličke muškatnega oreščka
  • pol žličke pimenta (ali črnega popra)
  • ščepec soli

Priprava:

V eni skledi zmešamo vse suhe sestavine – moko, pecilni prašek, sodo in začimbe. V drugi posodi dobro premešamo sladkor in maslo, dodamo jajce in vanilijev ekstrakt ter mešamo dokler se vse ne poveže. Počasi dodajamo vse suhe sestavine in mešamo dokler ne nastane gladko testo.

Testo razdelimo na tri dele, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za približno 1 uro.

Ko se lotimo peke, testo vzamemo ven, da nekaj časa stoji na sobni temperaturi, pečico pa segrejemo na 180 stopinj. Del po del testa razvaljamo na želeno debelino (priporočljivo cca 5-6 milimetrov), vendar pazimo, da niso pretanki, da ne pokajo. Z modelčki izrežemo obliko in piškote preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko.

Pečemo približno 10 minut, da rahlo potemni, a pazimo, da se ne zažge. Pustite, da se popolnoma ohladijo, nato pa jih poljubno okrasite z jedilnimi barvami, preprosto glazuro ali bonboni za pravi božični učinek.

 

Foto: Instagram (@scientifically.sweet, @lolanocookiecutters)

Naloži več
Zapri