Michelin je podelil nove zvezdice slovenskim restavracijam in to so (ne)pričakovani dobitniki
Michelin je podelil nove zvezdice slovenskim restavracijam in to so (ne)pričakovani dobitniki

Michelin je podelil nove zvezdice slovenskim restavracijam in to so (ne)pričakovani dobitniki

Izšla je 5. izdaja Michelinovega vodnika Slovenija, ki odraža stalen napredek živahne slovenske gastronomske scene. Priporočila svetovno znanega kulinaričnega vodnika vsebujejo nove in že znane dobitnike zvezdic, Michelinove zelene zvezde, ki poudarjajo izjemne trajnostne zaveze, 5 novih restavracij pa je prejelo Bib Gourmand za odlično razmerje med ceno in kakovostjo.

Michelin je podelil nove zvezdice

Michelin je predstavil novo ponudbo restavracij v gastronomskem vodniku za leto 2024, ki vključuje skupno 63 restavracij. Že drugo leto zapored je potrdi tri Michelinove zvezdice za Hišo Franko in dve Michelinovi zvezdici za restavracijo Milka. Na seznamu restavracij z prestižno zvezdico se je letos znašla tudi ena novost, s čimer se je število restavracij v tej kategoriji v Sloveniji povečalo na osem. To čudovito priznanje si je prislužila restavracija Pavus iz Laškega, medtem ko je 5 novih restavracij prejelo Bib Gourmand za odlično razmerje med ceno in kakovostjo in sicer Gostilna in vinoteka Faladur v Vipavi, Kodila v Murski Soboti, Restavracija Majerca v Stari Fužini, Triangel v Gozd Martuljku in LALU Bistro v Celju. Skupaj s petimi restavracijami, ki so ohranile to nagrado tudi v letu 2024, je skupno število v tej kategoriji poraslo na 10.

Prva zvezdica za Pavus

Pavus, ki so ga pred tem Michelinovi inšpektorji priporočali zaradi svoje visokokakovostne kuhinje, je letos prejel svojo prvo zvezdico, kar ponazarja impresiven napredek njihove kulinarične ponudbe. Ta restavracija, ki se nahaja v nekdanji graščini iz 13. stoletja, pod vodstvom nadarjenega Marka Pavčnika, ponuja značilno kuhinjo, ki na novo interpretira štajersko kulinarično tradicijo in predstavlja najboljše lokalne pridelke. Med jedmi, ki so jih inšpektorji izpostavili, so postrvi z bezgovo omako, začinjeno z dišavnimi zelišči in svežimi jagodami, impresivna pa je tudi vinska karta.

Pavus je postala osma restavracija z eno Michelinovo zvezdico v letu 2024; 7 restavracij, ki so že bile priporočene z eno zvezdico v letu 2023, so vse ohranile svoje priznanje tudi letos. To so Hiša Denk, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Linhart, Restavracija Strelec, COB, DAM in Grič.

Izjemna slovenska kulinarika

V kategorijah Dve in Tri zvezdice sta Hiša Franko in Milka ponovno navdušila inšpektorje Michelin vodnika. Doslednost njihovih predlogov, ki je na tako visoki ravni prefinjenosti absolutno izjemna, se odraža v dejstvu, da so svoje priznanje ohranili na najvišji ravni.

Ena najbolj priznanih svetovnih chefinj Ana Roš je ob potrditvi treh zvezdic restavracije Hiše Franko povedala, da je izjemno ponosna na svojo ekipo ter na ves trud, ki ga vlagajo v to, da okoli restavracije oblikujejo skupnost kmetovalcev in nabiralcev, ki podpirajo trajnosten pristop.

Trajnostna gastronomija

Letošnje Michelinove zelene zvezde, ki jih podeljujejo restavracijam s pionirskim pristopom k trajnostni gastronomiji, obeležujejo 8 slovenskih kulinaričnih obratov. To so restavracije, ki so z združevanjem gastronomske odličnosti z izjemnimi ekološko odgovornimi zavezami vir navdiha tako za gurmane kot za celotno industrijo. Med temi osmimi restavracijami je Galerija okusov v Petrovčah novinec v izboru za Michelinov vodnik 2024. Med poudarjenimi pobudami sta inšpektorje še posebej navdušila zavezanost restavracije k sodelovanju skoraj izključno z obrtniki, ki niso oddaljeni več kot 50 km od restavracije, pa tudi s sestavinami, proizvedenimi na posestvu, in politika brez plastike.

Inšpektorji priporočajo

Poleg restavracij, ki so na novo prejele Michelinovo zvezdico, Zeleno zvezdico ali Bib Gourmand, je inšpektorje navdušila kulinarika treh novih restavracij, ki so jih dodali v svoj izbor. A3 je gurmanska restavracija v Brestanici, ugnezdena znotraj gradu Rajhenburg, katere presenetljiv degustacijski meni razkriva prvovrstno kuhinjo. V Ljubljani so inšpektorji uživali v Pen Klubu, pa tudi v gostilni Miza za štiri na Zgornji Polskavi.

Vsa priporočila vodnika Michelin Slovenija so brezplačno na voljo na spletni strani in v mobilni aplikaciji.

Naloži več
Zapri