Langouste (fine dining restavracija chefa Marka Đerića v Beogradu) in Fleur de Sel (restavracija chefa Nikole Stojakovića v Novem Slankamenu) sta prvi dve restavraciji v Srbiji, ki sta prejeli Michelinove zvezdice. To priznanje Michelinovega vodnika je velik trenutek za srbsko gastronomsko sceno.
Ta prestižna oznaka, sinonim za brezkompromisno kakovost in kreativnost, potrjuje, da Beograd ni samo središče nočnega življenja, temveč tudi vrhunske kulinarike. Michelinova zvezdica je simbol predanosti, inovativnosti in popolnosti. Restavracija, ki jo prejme, mora ponuditi ne le odlično pripravljeno jed, ampak tudi celotno izkušnjo, ki navduši in preseže pričakovanja.
Beograjske restavracije z Michelinovo zvezdico in priporočili
Vse ocenijo Michelinovi inšpektorji, znani po svoji anonimnosti in strogih kriterijih. Od okusa in teksture hrane, do predstavitve, vzdušja in postrežbe. Za razliko od Michelinove zvezdice priporočilo v vodniku poudarja kakovost in na ta seznam se je pravkar uvrstilo kar nekaj beograjskih restavracij. Tako na primer beograjske restavracije, kot so JaM, Kluba književnika ali Comunale, nosijo to oznako, Iva New Balkan Cuisine in Istok pa sta si prislužili Bib Gourmand, posebno nagrado za vrhunsko kakovost po dostopnih cenah. Uradno publikacijo Michelinovega gastronomskega vodnika s seznamom restavracij si lahko ogledate tukaj.
Kako osvojiš Michelinovo zvezdico?
Osvojiti Michelinovo zvezdico pomeni veliko več kot dobra hrana. Restavracije, kot sta Langouste in Fleur de Sela, so dokazale, da lahko izpolnjujejo najvišje standarde. Fleur de Sel se nahaja v kleti Atelje Vina Šapat, 60 kilometrov stran od Beograda, medtem ko boste Langouste našli v Beogradu. Vsak ima zdaj eno zvezdico.
Njihove kuhinje očarajo z inovativnimi tehnikami, prefinjenimi okusi in skrbno izbranimi sestavinami, postrežba in vzdušje pa izžarevata vrhunsko eleganco. Vendar se izzivi tu ne končajo. Ko enkrat osvojiš zvezdico, to prinese veliko odgovornost. Inšpektorji redno preverjajo, ali restavracija še vedno ohranja enake standarde, vsako odstopanje pa lahko pomeni izgubo prepoznavnosti.
Langouste in Fleur de Sel sta zdaj ambasadorja beograjske in srbske kuhinje, njuni zvezdici pa sta osvetlili pot tudi drugim restavracijam v Srbiji. To priznanje ne prispeva le k njihovemu ugledu, temveč tudi k pozicioniranju Beograda kot gastronomske destinacije. Poleg njih je Michelinov vodnik priporočil še 25 restavracij iz Beograda, kar še dodatno poudarja bogastvo in raznolikost lokalne gastronomske ponudbe.
*Članek je prevzet z Journal.rs
Foto: Instagram (@michelinguide, @langousterestoran, @ateljevinasapat)